Solberg inför spanska VM-rallyt: ”Omöjligt att hänga med topp-pojkarna”

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg vecka sen blev det klart att Oliver Solberg kör WRC i rally-VM nästa år. I morgon gör 20-åringen sin asfaltsdebut i VM:s huvudklass och målsättningen är solklar.

– Det är att komma i mål först och främst och få mycket erfarenhet ifrån bilen. Det kommer vara omöjligt att hänga med topp-pojkarna, de har ju kört här i så många år. Det är bara att ha kul och köra så får vi se vad tiderna blir, säger Solberg till SVT Sport.

Veckans VM-deltävling i spanska Salou är Solbergs tredje inhopp i WRC-klassen i år. Han har tidigare startat i ”värstingklassen” under två VM-tävlingar; Rally Finland på snö i februari och Safarirallyt på grus i juni. Nu väntar 17 specialsträckor och drygt 280 fullfartskilometer på fina, rytmiska och både snabba och krokiga asfaltsvägar.

Solberg har bara haft ett litet test inför den klassiska VM-deltävlingen i Katalonien. Dagens shakedown, fullfartsträningen, var därför extra viktig för att hitta den rätta känslan i bilen.

”Behöver inte visa det”

Solberg noterade 11:e bästa tid på träningen, 2,37 sekunder efter VM-ledaren Sébastien Ogier som kör för sin åttonde VM-titel i helgen. Men snabbheten är inte i fokus i helgen utan vikten ligger på att skaffa sig erfarenhet i WRC-bilen, värdefull information för framtiden.

– Som chefen sa ...(reds anmärk. teamchef Andrea Adamo) Du behöver inte visa att du är snabb, för vi vet att du är snabb. Kör och ha kul sa han, bara ta erfarenhet, berättar Solberg.

SVT direktsänder i helgen från det spanska VM-rallyt.

KLIPP: Se ett längre inslag med Solberg inför Spanska VM-rallyt

Så sänder SVT från spanska VM-rallyt

Lör:

  • SVT1/Play, 10.15-11.30: Rally-VM, ss9 El Montmell 1
  • SVT Play, 16.00-17.00: Rally-VM, ss12 El Montmell 2

Sön:

  • SVT1/Play, 08.00-09.00: Rally-VM, ss15 Riudecanyes 1
  • SVT Play, 12.00-13.30: Rally-VM, ss17 Riudecanyes 2 – Power stage
  • SVT1/Play, 17.00-17.55: Rally, VM, Spaniens VM-rally (sammandrag)

Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.