Oliver Solberg i Spaniens VM-rally. Foto: TT

Solberg sjua inför söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska stjärnskottet i rally-VM, Oliver Solberg, klättrade en placering i Spaniens VM-rally och ligger nu sjua efter 13 körda specialsträckor trots problem med kopplingen på dagens sista sträcka.

– Det funkade inte alls på sista då vi inte hade någon koppling. Det var jättesvårt, säger Solberg till SVT Sport om problemen.

Oliver Solberg fortsatte på lördagen att köra stabilt i Spaniens VM-rallly. Den 20-årige svensken var ett tag uppe på en sjätte plats totalt  men fick kopplingsproblem på 13:e sträckan och tappade mycket tid och en placering.

– Avståndet var inte så stora så det var synd att det där hände på sista sträckan, säger Solberg som inte vågar gasa på riktigt för fullt med tanke på att han inte känner till vägarna och känner sig lite oerfaren.

I sammandraget är Solberg tre minuter och 46 sekunder efter ledande belgaren och stallkamraten Thierry Neuville.

Solberg fick beröm av pappa Petter Solberg efter nionde sträckan.

– Det är tufft att se på, man blir nervös. Men han kör väldigt smart, säger Petter Solberg till SVT Sport, om sonens körning i VM-rallyt.

– Oliver vill åka fortare, men sitter i det svåra läget att han ska skaffa sig erfarenhet och ta bilen i mål. Men är nog lite frustrerad över att vilja åka fortare, säger SVT-experten Jonas Kruse i SVT.

Neuville fortsatt i topp

I tätstriden leder Thierry Neuville, nu 16 sekunder före Elfyn Evans och 39 sekunder före VM-ledaren Sebastien Ogier. Neuville vann sex raka specialsträckor innan Ogier vann den 11:e och 12:e.

– Det var en bra sträcka. Jag körde lite mer försiktigt, och försökte köra smart. Vi har haft fortsatta problem med understyrning av bilen, men vi jobbar på, säger Thierry Neuville efter den nionde sträckan.

Ställning Spaniens VM-rally 13:17 sträckor

1. Thierry Neuville, 2.03,45,7

2. Elfyn Evans, +16,4

3. Sebastien Ogier, +38,7

4. Dani Sordo, +39,9

5. Kalle Rovanperä, +1.12,3

6. G Greensmith, + 3.45,2

7. Oliver Solberg, +3.45,9

8. Nili Solans, +3.53,8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.