Oliver Solberg blev tia på sitt livs första sträcka i WRC-klassen. Foto: Dirtfish

Solberg tia efter sitt livs första WRC-sträcka

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg har kört sitt livs första sträcka i WRC-klassen.

Det slutade med en tiondeplats, 31,1 sekunder bakom sträckvinnaren Ott Tänak, Estland.

– Det är väldigt svårt, säger Solberg i SVT:s sändning.

Oliver Solberg startade som tionde bil på SS1 Sarriojärvi 1 när Arctic Rally Finland inleddes på fredagseftermiddagen. Spänningen var påtaglig inne i Solbergs tält på serviceplatsen i Rovaniemi där pappa Petter och mamma Pernilla spänt följde sonens framfart via dator-, mobil- och tv-skärmar.

De kunde till slut pusta ut när Solberg och tillfällige kartläsaren Seb Marshall körde i mål på sträckan med tiden 16.28,9 minuter.

Tappade tio sekunder

Oliver Solberg var inte helt nöjd med sin insats.

– Det är väldigt svårt och mina framdäck är slut. Inte så bra, men väldigt njutbart ändå. Jag tvingades stanna och backa och förlorade runt tio sekunder. Men okej, jag lär mig, säger Solberg i SVT:s livesändning.

Hyundaiföraren Ott Tänak tog kommandot i rallyt och vann sträckan 3,6 sekunder före irländaren Craig Breen, Hyundai, och 10,6 sekunder före finländaren Kalle Rovanperä, Toyota.

Kristoffersson snabb

I WRC 3-klassen visade trefaldige rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson ingen rattrostighet trots att han inte tävlat i rally på ett drygt år. Kristoffersson blev trea på första sträckan, 12,8 sekunder bakom sträckvinnaren Emil Lindholm.

Mattias Ekström har fått en tuffare start. På morgonens shakedown körde han av vägen, fastnade länge i snön och kunde inte genomföra sträckan överhuvudtaget. På SS1 blev han sedan tia, 58,4 sekunder långsammare än Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.