Oliver Solberg har fått en smakstart i årets avslutande VM-deltävling. Foto: SVT/Oliver Solberg Media office.

Solberg efter succéstarten: ”Fantastiskt mycket bättre än jag hade förväntat mig”

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg har fått en smakstart i årets avslutande VM-deltävling – Rally Monza. Den 20-årige värmlänningen ligger på en femte plats efter den första dagen.

– Det har vart fantastiskt mycket bättre än jag hade förväntat mig. Tiderna har varit bra direkt jag har hängt med mina teamkompisar det är fantastiskt kul. Okej, Toyotapojkarna är en liten annan nivå men jag är rätt nära ibland så det är fantastiskt, säger Oliver Solberg till SVT Sport.

Solberg som gör sin fjärde start i huvudklassen WRC inledde piggt  och var femma på de båda inledande morgonsträckorna som kördes i bitvis dimma och hala partier med nedfallna löv på sträckan.

– Jag såg nästan ingenting, det var svårt. Men det är kul, säger Oliver till wrc.com.

Solberg och nya kartläsaren Elliot Edmondson, som gör sin första VM-start tillsammans, fortsatte att imponera under eftermiddagen och hade fjärde tid i WRC-klassen på tre av dagens sju sträckor.

– Det här var Olivers bästa dag hittills i en WRC-bil. Viktigt att han får tillbaka självförtroendet efter en tuff period, säger SVT:s expertkommentator Jonas Kruse.

”Halkigt”

Fredagens etapp innehöll en blandning av både ”bankörning” inne på Monzabanan men också mer klassiska rallysträckor uppe i bergen under utmanande förhållanden.

– Väldigt, väldigt svårt. Det är halkigt och jag hade en halvsnurr och tappade lite men det känns OK och jag pushar nog inte som topp-pojkarna i VM som vill vinna VM. Men det är OK, sade Solberg efter sträcka fem.

Efter fredags etappens sju sträckor ligger Oliver Solberg femma i WRC-klassen drygt 26 sekunder bakom fjärdeplacerade Dani Sordo, som han nästa år kommer att dela bil med i Hyundai-teamet. Solberg har sedan en lucka på 14sekunder till bakomvarande Takamoto Katsuta på sjätteplats.

Bra utgångsläge för Solberg

I morgon väntar sex sträckor, fyra i bergen och två nere kring Monza.

– Jag har ett bra utgångsläge, jag har en fin ganska komfortabel plats. Men pojkarna kör fort så man måste vara med från start men det är lite finare sträckor i morgon, säger Oliver till SVT Sport.

Evans i topp

Walesaren Elfyn Evans leder WRC-klassen med en sträcka kvar att köra. Evans försprång är dock bara 1,3 sekunder till jagande Sébastien Ogier som i helgen kan säkra sin åttonde VM-titel.

Så sänder SVT från Monza-rallyt

Lördag 20/11

SVT1/Play, 07.30-08.30: Rally, VM, Monza. Sträcka åtta San Fermo 1, 14,45 km

SVT Play, 11.00-12.00: Rally, VM, Monza. Sträcka 10 San Fermo 2, 14,45 km

SVT1/Play, 17.00-17.50: Rally, VM, Monza. Sammandrag av sträcka tio.

Söndag 21/11

SVT Play, 10.00-11.00: Rally, VM, Monza. Sträcka 15 Serraglio 1, 14,43 km.

SVT Play, 12.00-13.30: Rally, VM, Monza. Sträcka 16 Serraglio 2, Power Stage 14,43 km

SVT1/Play, 17.00-17.55: Rally, VM, Monza. Sammandrag.

Kommentatorer: Johan Ejeborg och Jonas Kruse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.