Svenska rallylöftet Tom Kristensson är klar för WRC2. Foto: Tom Kristensson Motorsport

Svenske juniorvärldsmästaren blir fabriksförare i VM-team

Uppdaterad
Publicerad

Tom Kristensson blev juniorvärldsmästare i rally i höstas. Nu tar 29-åringen från Hörby i Skåne nästa steg i karriären.

Kristensson är klar för VM:s WRC2-klass och debuterar i Kroatiens VM-rally den 22 april.

– Det är långt över mina drömmars mål jag någonsin hade vågat hoppats på. Det är fortfarande helt magiskt att det verkligen kan ske, säger Tom Kristensson till SVT Sport.

Tom Kristensson har skrivit kontrakt som fabriksförare med engelska M-Sport Ford World Rally Team, där han kommer köra VM i WRC2-klassen i en Ford Fiesta Rally2 bil. Första tävlingen i WRC för Tom och hans nye co-driver David Arhusiander blir VM-Rallyt i Kroatien den 22–25 april.

– Det finns en plan för hela säsongen och det känns otroligt bra med en ny kartläsare. Att få lov att köra en sådan här bil i den konkurrensen framförallt är otroligt stort och jätteroligt. Jag ser verkligen fram emot det, säger Kristensson till SVT Sport.

Planen för säsongen 2021 är förutom Kroatien deltävlingarna i Portugal, Estland, Finland, Belgien, Spanien och eventuellt Japan och teamchefen Richard Millener ser fram emot svenskens start i teamet.

– Det är fantastiskt att välkomna Tom till teamet och vi ser fram emot att se hur han utvecklas under året. Han har visat högt tempo på alla underlag, med vinster på snö, grus och asfalt och vi är angelägna om att se honom utvecklas ytterligare. Detta blir hans första säsong med Ford Fiesta Rally2, och det kommer bli mycket att lära sig, när han tar de första stegen med fyrhjulsdrift i tävling, säger Richard Millener, teamchef för M-Sport.

Kruse: ”Har jobbat extremt hårt”

SVT sports expert Jonas Kruse säger följande om Kristenssons chans i WRC2.

– Det jag tycker är absolut roligast är att en svensk förare nu äntligen kommer vidare efter en junior VM-titel. Vi har haft flera svenska juniorvärldsmästare men det har varit tufft för dom att ta nästa steg. Jag vet att Tom Kristensson har jobbat extremt hårt för det här och det känns härligt att han lyckats få ihop det här, det imponerar.

Kruse tror att det behövs tålamod för att se resultat. 

– Han står inför en riktig utmaning i det tuffaste startfältet i WRC2 på många år, det ska bli intressant att se hur Tom kan mäta sig där. Vi måste ge honom Tom lite tid, han behöver få komma in i teamet och skaffa sig erfarenhet och bli van med fyrhjulsdrift, innan vi kan förvänta oss resultat.

Kristensson har inte tävlat i en fyrhjulsdriven bil tidigare och inledningsvis ligger nu fokus på att hitta rätt med alla inställningar för att matcha körstilen.

– Så klart så är det ett jättestort steg, men jag tror att jag har en fördel av att jag kör ganska så överstyrt även i bilen vi körde i junior-VM som då är framhjulsdriven. Jag ser möjligheterna i den här Rally2 bilen för att det är mer effekt, du har bättre balans, det är bättre väghållning och bromsar. Så jag ser istället möjligheterna med att kunna utvecklas bättre tack vare möjligheterna i den här bilen, säger Kristensson som samtidigt understryker att det kommer krävas tid för att lära känna den nya bilen perfekt.

Teamkamrat med VM-trean Fourmaux

Tom Kristensson blir teamkamrat med fransmannen Adrien Fourmaux som ligger trea i mästerskapet efter två deltävlingar och startfältet i årets WRC2 håller högsta klass.

Bland Kristenssons kommande motståndare finns bland andra landsmannen Oliver Solberg som inför året säkrade fabrikskontrakt med Hyundai. Där kör också regerande världsmästaren i klassen, norrmannen Mads Östberg och hans landsman Andreas Mikkelsen som just nu toppar förarmästerskapet i WRC2.

* En Rally2-bil är en fyrhjulsdriven bil, som tillhör den näst högsta klassen i internationella förbundet FIA:s klassindelning.

** SVT Sport sänder VM-tävlingarna i Kroatien den 22-25 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.