SVT-experten Jonas Andersson tror på Ott Tänak i Grekland. Foto: TT/Bildbyrån

SVT-experten: ”Ett av VM-seriens tuffaste rallyn”

Uppdaterad
Publicerad

Rally-VM har gjort comeback i Grekland med klassiska Akropolisrallyt.

Ett rally med tuffa förutsättningar på vägarna – och med en oviss segerstrid.

– Det är ett av VM-seriens tuffaste rallyn. Det lär bli action långt in på slutet, säger SVT-experten Jonas Andersson till SVT Sport.

Jonas Andersson har lång erfarenhet som kartläsare i VM-serien, där han bland annat framgångsrikt jobbat tillsammans med norske Mads Östberg, och var också med när Akropolisrallyt senast hade VM-status 2013.

I VM-serien leder Sebastien Ogier, men han får inte Jonas Anderssons favoritskap i helgen.

– Det känns väldigt svårtippat. Det känns som att kan bli ganska öppet i helgen. Men skulle jag säga någon så blir det Ott Tänak. Jag tror det är ett rally som kan passa honom. Han har också haft en havltung säsong och behöver göra resultat, säger Jonas Andersson.

Ogier – omöjlig att räkna bort

Men det finns motbud.

– Kalle Rovanperä är en liten outsider. Det känns som att han har kommit in helt rätt i den här säsongen. Han får bättre och bättre självförtroende och har ingen press på sig från teamet. Det känns som att han kan göra lite sin egen grej som tredjebil i teamet, och verkar vara harmonisk, säger Jonas Andersson.

Samtidigt går det inte att räkna bort flerfaldige världsmästaren Sebastien Ogier.

– Det går aldrig att räkna bort honom. När det kommer till söndag, så brukar han vara med och hugga. Som VM-ledare går han ut först, och ibland kan det löna sig att köra först, säger Jonas Andersson.

Akropolisrallyt tillhör VM-seriens tuffast i konkurrens med främst Turkiet.

– Det är många faktorer som spelar in. Dels är det ett rally med snabba och fina partier, men dels också partier där det är väldigt lätt att köra sönder både bil och däck på. Men kan man hålla en bra nivå där, så blir det en avgörande faktor, säger Jonas Andersson.

Solberg med segerchanser

Oliver Solberg försvarar ensam de svenska färgerna, då Tom Kristensson inte kommer till start. Och Andersson tror att Solberg har något på gång i helgen.

– Han har haft en ganska tung säsong. Men visade ändå lite form i Belgien senast, där han hade mycket otur med bilen. Nu tror jag att han har rättat till det och verkligen är sugen på toppresultat och vill vinna sin klass. Men han kommer utmanas hårt av Andreas Mikkelsen.

KLIPP: Se Mads Östbergs utbrott efter punkteringen (6 juni)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.