Ott Tänak, vinnare i Finland. Foto: Toyota Gazoo Racing

Tänak drar ifrån i VM efter andra raka segern i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Estländaren Ott Tänak har skaffat sig ett försprång i kampen om förartiteln i Rally-VM efter seger i Finland för andra året i rad.

– Ett perfekt resultat och nu måste vi fortsätta på samma sätt. Det är fortfarande fem rallyn kvar, så det är ett stort jobb att göra, säger Tänak direkt efter målgång.

Efter 23 körda sträckor hade Tänak tillslut en segermarignal på hela 25,6 sekunder till tvåan Esapekka Lappi. Tänaks teamkollega och trefaldigvinnaren i Finaland,  Jari-Matti Latvala slutade trea ytterligare 7,6 sekunder bakom.

Fördel Tänak i titelfajten

Segern var Tänaks fjärde i år och han avslutade storstilat med att även vara snabbast på den avslutande sträckan, power stage, vilket gav fem viktiga bonuspoäng i kampen om VM-titeln.

Efter nio körda deltävlingar leder 31-åringe Tänak nu förarmästerskapet, 22 poäng före sexfaldige världsmästaren Sébastien Ogier. Thierry Neville kvar på tredjeplats 25 poäng bakom Tänak.

Inför finska VM-rallyt var det endast sju poäng som skiljde topptrion åt, mer luft nu i toppen när VM fortsätter i Tyskland om 2 veckor på asfalt. Ogier körde in på en femteplats i Finland och Nevuille slutade sexa.

Johan Kristoffersson. Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Kristoffersson trea WRC2

Johan Kristofferson gjorde sin andra VM-start för året i WRC2 och slog direkt till med en ny pallplats.

– Jag är jättenöjd, det kändes mycket bättre än jag vad jag någonsin hade kunnat hoppats på att komma till Finland för första gången och ta en pallplats. Vi startade ganska steady och sen har vi byggt upp speeden mer och mer. Idag var speeden riktigt bra och vi fick med oss en sträckseger också vilket känns riktigt bra inför kommande event i Sverige, berättade Johan Kristofferson för WRC:s reporter i mål.

Precis som i svenska rallyt i februari, blev Johan Kristoffersson trea i WRC2-klassen som vanns av Nikolay Gryazin, Ryssland.  Kristofferson och kartläsare Stig Rune Skjaermoen tog även en sträckseger på vägen mot tredjeplatsen.

–  Johan visar att satsar han fullt på rally finns möjligheten till stora framgångar även där.  Smart start på rallyt i Finland som är ett av de svåraste att bemästra, en punktering gjorde att han tappade tid i början men sen ökade han farten sakta men säkert genom rallyt, säger SVT:s expert Jonas Kruse och understryker Kristofferssons starka insats.

– Johan är ju inte långt efter jättetalangen Kalle Rovanperä på några sträckor.

Seger gav Kristensson ledning i Junior-VM

Tom Kristensson och kartläsare Henrik Appelskog vann JWRC-klassen, imponerande insats i deras första start i finska -VM-rallyt. Svenskduon övertog ledningen redan på sträcka två av de 23 specialsträckorma och höll sedan undan.

– Det är helt magiskt, jag har aldrig varit här och tittat och det är första gången jag är här och tävlar. Hade inga förväntningar och att sen genomföra detta och lyckas som jag gör, jag har inga ord. Jag är bara så jäkla lycklig, säger Tom Kristensson till JWRC direkt efter vinsten.

Kristensson tog åtta sträcksegrar under helgen och hade tillslut en stor segermarginal på knappt en och en halv minut (1:28.0) före tvåan, titelkonkurrenten, Jan Solans från Spanien.

– Det har varit otroligt roligt och inga misstag, jag är superglad och det känns sjukt bra, konstaterar VM-ledande Kristensson.

– Tom var säkerheten själv under hela rallyt och har fått ett stort självförtroende inför avslutningstävlingen.Där delas dubbla poäng ut så det kommer bli en intressant avslutning i leran och dimman i Wales.Tom har stora chanser att ta hem titeln om han kommer väl förberedd till Wales med test och tävlingar innan, säger expert Kurse.

En deltävling återstår nu i JWRC, Brittiska VM-rallyt i oktober och VM-debutanten Kristensson leder mästerskapet inför avslutningen en (!)  poäng före Solans. Kristensson har hittills varit på pallen i samtliga fyra deltävlingar i JWRC, varav två segrar.

Dennis Rådström och kartläsare Johan Johansson låg länge på pallplats men tvingades bryta rallyt  med två sträckor kvar att köra pga. en trasig kylare.

Se sammandraget från tävlingen i spelaren ovan eller i SVT 1 från klockan 17.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.