Tänak segrade i högdramatiskt VM-rally i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Ott Tänak tog idag sin andra raka seger i rally-VM, estländarens segermarginal blev till slut 15,9 sekunder.

– Definitivt en av mina tuffaste segrar, jag har verkligen fått kämpa hårt hela vägen och övervunnit problem, ändå står jag här med segern så jag är väldigt glad, säger Tänak.

Thierry Neuville som vann i Portugal förra året knep andraplatsen, hans femte pallplats i år och en imponerande insats efter belgarens svåra krasch senast i Chile.

Händelserikt

VM-rallyt i Portugal, årets sjunde deltävling var händelserik, mekaniska fel, bränslestrul, punkteringar och avåkningar var några av helgens missöden. Kris Meeke var en av de förare som stötte på problem.

Nordirländaren Meeke imponerade under helgen och låg med i kampen om en pallplats in i det sista. Tvåa med två sträckor kvar att köra men en snurr på sträcka 19 flyttade ned Meeke till tredjeplats och på sista sträckan var olyckan framme.

Han genade för skarpt i en kurva, slog i hårt och bilen i diket. Tredjeplatsen istället till Sébastien Ogier, sexfaldiga världsmästaren som också var snabbast på sista sträckan och därmed säkrade fem extra bonuspoäng.

Topptrio inom tio poäng

VM-säsongen är nu halvvägs, sju av de 14 deltävlingarna är körda och mästerskapet är jämnare än någonsin.

Tio poäng skiljer topptrion åt i förarmästerskapet inför nästa deltävling på Sardinien om två veckor. Sébastien Ogier leder VM, men har ynka två poängs försprång till Ott Tänak.

Bergkvist tvåa i WRC2

Regerande juniorvärldsmästaren Emil Bergkvist, med kartläsaren Patrik Barth, körde in som tvåa i WRC2-klassen bakom fransmannen Pierre-Louis Loubet, Henning Solberg trea i klassen. Bergkvists resultat räckte även till en tiondeplats totalt i Portugals VM-rally.

Se höjdpunkter från VM-rallyt i Portugal.

Rally, VM-deltävl ing 7 av 14

FAFE, Portgual

Rally, VM-deltävl 7 av 14

slutställning (20 ss)

1) Ott Tänak, Estland, Toyota, 3.20.22,8, 2) Thierry Neuville, Belgien, Hyundai, +0.15,9, 3) Sebastien Ogier, Frankrike, Citroen, +0.57,1, 4) Teemu Suninen, Finland, Ford, +2.41,5, 5) Elfyn Evans, Storbritannien, Ford, +7.08,3, 6) Jari-Matti Latvala, Finland, Toyota, +11.28,2, 7) Sebastien Loeb, Frankrike, Hyundai, +25.34,2, 8) Daniel Sordo, Spanien, Hyundai, +27.24,8.

Ställning förarmästerskapet

1) Ogier 142 p

2) Tänak 140

3) Neuville 132

4) Evans 65

5) Meeke 56

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.