Ott Tänak. Foto: TT

Tänak visar mästarklass i Wales

Uppdaterad
Publicerad
Ott Tänak leder brittiska VM-rallyt inför den avgörande etappen. Estländaren var snabbast på den avslutande publiksträckan i kuststaden Colwyn Bay i norra Wales.

Toyotaföraren, som fick se sin 33 poäng stora VM-ledning halveras efter elfelet i Turkiet, håller tabelltvåan Sébastien Ogier, Citroen, på avstånd. Den regerande franske världsmästaren är 17,3 sekunder efter Tänak. Tvåa är trean i sammandraget, Thierry Neuville, Hyundai. Belgaren är elva sekunder från ledning.

– Det har varit en tuff dag. Inget regn gjorde vägarna mer jämna och hala. Elva sekunder är ingen stor ledning så vi måste hålla tempot, säger Tänak till WRC-TV.

Pontus Tidemand är åtta inför avgörandet och är på poängplats.

– Det var en bra dag tycker jag svåra förhållanden som alltid här men fina sträckor, säger Pontus Tidemad till SVT Sport.

Fordföraren är dock nästan fem minuter bakom Tänak och har haft svårt att matcha världseliten på de svårkörda vägarna i Wales. Men Tidemand berättar att känslan i bilen var  bättre under lördagen och att han drar lärdomar för varje kilometer.

– Delvis har det gått väldigt bra vi var en halv sekund efter på kilometern, vi får kolla lite ikväll på vad vi gjort idag. Vi märker när det går riktigt fort att vi tappar lite tid, kanske bromsar lite för tidigt på en del ställen men generellt har det gått bra, säger Pontus Tidemand.

Solberg briljerade

I WRC2 briljerade Oliver Solberg idag inledningsvis, efter att igår tvingats bryta rallyt redan på sträcka två. Tillbaka i hetluften slog 18-åringen till direkt och noterade två raka sträcksegrar innan han återigen fick problem med bilen och tvingades bryta för dagen.
 

Petter Solberg fortsätter också att imponera i det som är hans avskedstävling. Solberg leder WRC2-klassen inför avgörandet i morgon, 12,5 sekunder före fransmannen Loubet.

– Jag har inte haft ett enda moment, jag känner mig fantastisk. Jag måste kanske gå tillbaka två tre år sedan jag var i så här bra form. Skulle jag vinna här i morgon så skulle det vara helt fantastiskt säger Petter Solberg till SVT Sport.

Solberg har vunnit det brittiska VM-rallyt fyra gånger och det var under denna tävling norrmannen 2003 säkrade världsmästartiteln i rally.

Kostsam punktering

Tom Kristensson ser ut att missa guldet i junior-VM. Efter att ha inlett dagen bra så åkte han på en punktering på dagens tredje sträcka.

– Vi körde precis som vi tänkt oss men sedan händer det som vi alla vet kan hända, en punktering. Jag kommer in i en högersväng och märker att vänster fram är utan luft. Vi får stanna efter inte ens halva sträckan och hissa upp bilen och det tog en jäkla tid att byta, det är surt, säger Kristensson till SVT Sport.

Kristensson är ändå fortsatt tvåa i tävlingen men nästan 3,5 minuter bakom spanske ledaren Jan Solans.

Dennis Rådström tog fem sträcksegrar och noterde ytterligare två topp tre tider under lördagen men ligger fortsatt nia i klassen. Detta eftersom han idag startade om med tidstillägg efter gårdagens avåkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer