Våldsam krasch i rally-VM

Uppdaterad
Publicerad

Det var en händelserik inledning på det belgiska VM-rallyt. För fransmannen Adrien Fourmaux fick rallyt ett abrupt slut efter en våldsam krasch på den tredje sträckan. Lyckligvis klarade sig både Fourmaux och kartläsaren Renaud Jamoul oskadda, bilen gick däremot inte att reparera och rallyt är över för den franska duon.

Fourmaux var långt ifrån ensam om problem på det svårbemästrade asfaltsvägarna under den inledande etappen av det Belgiska VM-rallyt. Fourmauxs teamkollega Gus Greensmith tvingades tex också bryta för dagen efter att ha glidit av vägen och kört fast i ett dike, britten startar dock om i morgon.

Ypres rallyt arrangerades för första gången 1965 och var under många år en stående deltävling i Rally-EM, men nu gör tävlingen debut som VM-deltävling. Hemmaföraren Thierry Neuville, tidigare vinnare av rallyt, imponerade stort under de inledande åtta stäckorna. Belgaren som har fem stycken tredjeplatser i år, trea i förarmästerskapet, tog hela sträcksegern på hälften av fredagens sträckor.

Neuville jagas närmast av två teamkamrater, Craig Breen ligger tvåa 7,6 sekunder bakom Neuville. Estländaren Ott Tänak ligger trea 31, 2 sekunder bakom inför lördagens åtta sträckor, men estländaren har ytterligare tre förare tätt bakom sig som utmanar om tredjeplatsen. Enbart 8,2 sekunder skiljer mellan plats tre och sex i totalen.

Totalt körs 20 specialsträckor över knappt 296 fullfartskilometer.

Se våldsamma kraschen i videon ovan.

Så sänder SVT från Belgiska VM-rallyt

Lördag 14/8

09:45-11:00 SVT1/SVT Play SS10 – 12.49 km

15:00-16:00 SVT2/SVT Play SS14 – 12.49 km

Söndag 15/8

0900-10:00 SVT1/SVT Play SS18 – 11.21 km

12:00-13:30 SVT2/SVT Play SS20 – 11.21 km

  •  Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Andersson (gästexpert)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.