Aksel Lund Svindal tar plats bakom ratten och gör rallycross-debut. Foto: Bildbyrån

Aksel Lund Svindal gör rallycrossdebut

Uppdaterad
Publicerad

Mångfaldige världs- och OS-mästaren i alpina skidor åker off-pist.

Nästa helg gör 39-åringen debut i rallycross på hemmaplan i Norge.

– Det går galet fort och det är väldigt kul att köra, säger Svindal om den helelektriska bilen han ska köra.

Till norska Hell kommer FIA RX2e Championship nästa helg. Då kommer Aksel Lund Svindal ta plats bakom ratten i en av de helelektriska bilarna.

Svindal lade skidorna åt sidan efter VM i Åre 2019, men han har hållit sig kvar i sportvärlden. Tidigare i år debuterade han i Porsche Sprint Challenge Scandinavia och förvånade många när han vann sitt premiärlopp. För tillfället håller han dessutom femteplatsen i tävlingens totala ställning.

Men nu ska han sätta sig i en annan bil, en helelektrisk rallycrossbil som han fick chans att testa i Spanien under förra veckan.

– Att få chansen att pröva den här bilen i Spanien, som en bilentusiast, var väldigt häftigt. Det går galet fort och det är väldigt kul att köra, säger Aksel Lund Svindal i ett pressmeddelande.

Norrmannen fortsätter att säga att han har stor respekt för rallycrossförare.

– Det är en sådan actionpackad sport. Det händer så mycket och när man kör för första gången har man fullt upp att hantera bilen, säger han och lägger till:

– Även fast jag är en amatör och gör det här en gång för skojs skull så ser jag verkligen fram emot att vara med och se allt på nära håll. Det är ingen hemlighet att jag är en stor förespråkare för hållbarhet och innovation. Med ökad elektrifiering av motorsporter och den fantastiska prestanda som det ger är jag väldigt spänd på att se vad framtiden har att ge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.