Nöjd tvåa i Höljes – Johan Kristoffersson. Foto: Johan Ejeborg, SVT

Kristoffersson tvåa i comebacken

Uppdaterad
Publicerad

Den dubble världsmästaren från 2017-2018 slutade tvåa i finalen i premiären av RallyX Nordic i Höljes. Första rallycrosstävlingen på ett och ett halvt år för 31-åringen.

– Bättre än förväntat, säger Johan Kristoffersson till SVT Sport.

Värmlänningen kom till Höljes i en äldre bil som uppdaterats inför premiären. Han fick en dålig start i finalen och tog jokern direkt. Jobbade sig successivt upp genom fältet till andraplatsen bakom stabile och snabbe VM-föraren Robin Larsson. Suveränen fram till finalen, finländaren Niclas Grönholm slutade trea.

– Det här var ett viktigt test för mig. Larsson och Grönholm är ruskigt snabba och de körde i sina VM-bilar. Jag hoppas bli ännu bättre med min kommande VM-bil, fortsätter Kristoffersson som har fullt fokus på VM-serien i en stor privatsatsning för Volkswagen.

Vinnaren Robin Larsson var nöjd med dagen och med sin insats.

– Det har funkat kanon hela dagen. Jag hade ny bil som jag provade på bana i går för första gången, men vi kom snabbt in i det. Det har inte varit ett enda krångel på hela dagen, säger han.

Efter att fabriksstallen lämnade VM-serien inför 2019 bytte Kristoffersson spår. Förra säsongen blev han SM-tvåa i rally och årets nykomling i banracingserien WTCR.

– Jag slutar aldrig förvånas över Kristofferssons förmåga att komma tillbaka i tävlingar. Comebacken lovar gott och han har goda chanser att ta en tredje VM-titel, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Meningen är att VM-premiären ska köras i Höljes 20-23 augusti. På söndag körs den andra deltävlingen i RallyX Nordic.

KLIPP: Hör Jonas Kruses analys av Kristofferssons comeback

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.