Kristoffersson världsmästare för fjärde gången

Uppdaterad
Publicerad

Johan Kristoffersson är världsmästare i rallycross för fjärde gången efter ett riktigt drama på tyska Nürburgring.

Johan Kristoffersson och Timmy Hansen kom på samma slutpoäng där antal segrar avgjorde till Kristofferssons fördel.

– Helt otroligt, jag är mållös. Vilken final, säger Johan Kristoffersson efter finalracet.

Dramat började redan under lördagens näst sista tävling.

Timmy Hansen hade greppet om VM-guldet med 17 poängs försprång till Johan Kristoffersson inför de två sista deltävlingarna.

Men Timmy Hansen blev diskad i lördagens final – och helt plötsligt var Kristoffersson bara fyra poäng bakom Hansen i totalställningen inför söndagens och säsongens sista tävling.

Och mer drama skulle det bli.

Johan Kristoffersson vann två av kvalen och sin semifinal.

Samtidigt blev det nya bestraffningar för Timmy Hansen efter en incident med finske Niclas Grönholm i sin semifinal.

Hansen petades ned till andra startled i finalen och i VM-tabellen skiljde det nu bara en poäng inför finalheatet.

”Jag är mållös”

Och i ett stenhårt race försökte lilllebror Kevin Hansen hjälpa storebror till guldet. Och han gjorde vad han skulle och höll Kristoffersson bakom sig. Men Timmy kom aldrig förbi Johan – och där började nästa drama.

Johan Kristofferssson och Timmy Hansen stod på samma totalpoäng efter målgång, 217, och därmed fick antal segrar i VM-serien under säsongen avgöra.

Och den duellen vann Johan Kristoffersson, som nu är världsmästare för fjärde gången. Timmy Hansen fick nu nöja sig med silver och Niclas Grönholm spräckte den svenska trippeln och tog bronset, med Kevin Hansen på fjärde plats.

– Det här kommer ta lång tid innan det har sjunkit in. Jag kommer till Tyskland och är 17 poäng bakom, och så vinner jag. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är mållös, och det är inte ofta jag är det, säger Johan Kristoffersson till redbull-tv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.