Team Solberg, mamma Pernilla, Oliver och pappa Petter. Foto: Tobias Hellman

15-åriga superlöftet slog pappas rekord

Uppdaterad
Publicerad

Westombanan i Arvika står som värd för helgens deltävling i RallyX Nordic. I fokus familjen Solberg med 15-årige superlöftet Oliver Solberg bakom ratten. Med sig till Arvika har Oliver Solberg en ny rekordtid från uppladdningarna på Höljesbanan – ett banrekord som pappa Petter Solberg länge haft.

Team Solberg, dessutom förstärkt i helgen av VM-ledaren i rallycross, Johan Kristoffersson, i rollen som coach.

– Så här länge har jag inte varit hemma sedan januari, konstaterar Johan Kristoffersson som njuter av att få några extra lediga dagar med familjen på hemmaplan.

– Det blir bra också att vara med imorgon och ge tips och råd till Oliver (Solberg), säger Johan Kristoffersson och fortsätter:

– Det är nog skönt för Petter att inte behöva köra hela pappa-son grejen utan kan lämna lite av coachandet till andra. Den här banan har jag ju kört en del och har bra koll på.

Snabbare än pappa Petter

Johan Kristoffersson toppar World RX serien före Mattias Ekström. På tredje plats i World RX ligger Petter Solberg. Nybliven historisk segrare i Lydden Hill förra helgen.

– Ja det var en mycket skön seger och med Johan som tvåa var det maximal utdelning. Så allt känns bra och det är roligt att vara på plats inför Olivers andra race i RallyX Nordic.

Petter och hans fru Pernilla var under torsdagen i Höljes för att följa sonen Olivers uppladdning inför Arvika.

– Hur det gick?  Det får du fråga Oliver om, svarar Petter, men hinner berätta att han blivit av med sin rekordtid.

– Jag är i chock och hade aldrig trott att han kunde köra så fort, fortsätter han och ser uppriktigt förvånad ut.

Efter att fansen har fått sitt av autografer och fotografering, lugnar det ner sig lite kring Oliver Solberg. 

– När vi kom till Höljes så sa pappa att jag borde kunna ta mig under 44 sekunder, efter första varvet fick jag besked från mamma att jag klarat det med några tiondelar. Jag körde cirka 20 varv innan växellådan gick sönder och det var på det sista varvet som jag klarade rekordtiden. Med tre hundradelar. Pappas tid är 42.94 och jag åkte in på 42.91, avslutar han och förklarar att det var oljan i växellådan som inte klarade av värmen.

– Men det blir annan olja på lördagen, säger Oliver.

Med mamma och pappa på plats och en rekordtid från Höljes i bagaget måste Oliver Solberg räknas som favorit i Arvika. Frågan är om den blott 15-årige nykomlingen klarar av att fokusera och undvika misstag.

Thomas Bryntesson är närmaste utmanare. Han körde stabilt i Grenland och slutade tvåa i finalen. Oliver Eriksson som gästspelade och vann första deltävlingen i Grenland deltar inte. 19 bilar kommer till start i toppklassen Supercar RallyX Nordic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.