Petter Solberg vann kvalet inför dagens VM-tävling i rallycross i Portugal. Foto: Bildbyrån

Petter Solberg vann kvalet i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Petter Solberg vann kvalet inför Portugals VM-tävling i rallycross på Montalegre. Norrmannen vann det tredje kvalracet och var tvåa i det fjärde -samtidigt som lördagens överlägsne svenske kvalvinnare Johan Kristoffersson inte fick till det alls, och tappade till en tredjeplats totalt.

Det verkar som att familjen Solberg har hittat racingformen lagom till den här helgen. I går gjorde 15-årige Oliver Solberg en fin debut i RallyX Nordic på Grenlandsbanan. I Portugal körde pappa Petter Solberg snabbt i kvalet till årets VM-deltävling i rallycross och är bäst av alla inför eftermiddagens semifinaler och final.

Solberg toppar kvalet på 185 poäng, före svenske stjärnan och regerande världsmästaren Mattias Ekström på 160. Ekström ser ut att komma smygande på samma sätt som vid premiären i Barcelona, där han var som bäst under semi- och finalheatet.

Missade jokern

Johan Kristoffersson, som var snabbast i lördagens båda kvalheat gjorde en kostsam miss i det tredje kvalheatet, Q3, där han missade att ta det obligatoriska jokerspåret. Annars hade han vunnit heatet (se tweet). Samma misstag gjorde norske Andreas Bakkerud under lördagen. I det fjärde kvalracet fick han köra på nyvattnad bana, och det gick inte som han hoppats på, utan det blev en tolfteplats.

Totalt blev det en tredjeplats i kvalet för Kristoffersson. Övriga tre svenskar i tävlingen, bröderna Kevin och Timmy Hansen slutade sjua respektive åtta och Kevin Eriksson körde in på en 14:e plats. Eriksson hade en bättre placering på gång i tredje kvalet, men fick problem med bilen (se tweet).

SVT sänder från Portugals VM-tävling med start klockan 15.00 i SVT2.

Erikssons tweet

Krisofferssons tweet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.