Foto: FIA World Rallycross

Dramatik när Kristoffersson utökade VM-ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev återigen dramatiskt i Barcelonas VM-deltävling.

VM-ledaren Johan Kristoffersson hade en tuff fight med norske Andreas Bakkerud i starten av finalheatet.

Men kunde fullfölja racet själv och ta sin fjärde seger för säsongen – och utökade sin VM-ledning.

Incidenten med Timmy Hansen i lördags följdes upp med startincident med norrmannen Andreas Bakkerud i söndagens race för VM-ledaren Johan Kristoffersson.

Kristofferssons fightades med norrmannen om ledningen. De båda touchade varandra, Bakkerud körde in i muren och blev stående, och kunde inte fullfölja finalen. Precis som svenske Robin Larsson.

Det kunde däremot Johan Kristoffersson. Han tog över ledningen och höll den in i mål och inkasserade sin fjärde seger i VM-serien den här säsongen.

Friad av juryn

Efteråt sammanträdde tävlingsjuryn om incidenten, men friade Kristoffersson. Juryn ansåg att svensken var klart före Bakkerud in mot första kurvan.

– Jag fick en bra start, och trodde inte att Bakkerud skulle vara där. Han kom som en raket och jag såg honom inte. Jag kunde inte göra något, säger Kristoffersson till C More om söndagens final.

Utökade VM-ledningen

I VM-tabellen utökade han sin ledning med två poäng. Och har 27 poäng ned till tvåan Mattias Ekström inför den kommande tävlingen i på Spa-banan i Belgien.

Ekström som vann kvalet, men hamnade utanför topp tre i finalen.

Det är dessutom trippelt svenskt i VM-täten, då Timmy Hansen befäste sin tredjeplats totalt när han kom tvåa bakom Kristoffersson i söndagens finalheat.

Överraskande trea i finalheatet blev Anton Marklund, som befäste den svenska trippeln även i södagens race.

Rallycross VM

Barcelona 2:2

1. Johan Kristoffersson

2. Timmy Hansen

3. Anton Marklund

VM 8:12

1. Johan Kristoffersson 219

2. Mattias Ekström 192

3. Timmy Hansen 163

5. Kevin Hansen 135

6. Robin Larsson 122

9. Anton Marklund 90

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.