Ekström vann VM-premiären i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Regerande världsmästaren Mattias Ekström vann VM-premiären i rallycross i Barcelona. Han vann före Timo Scheider. Johan Kristoffersson stod i första startled i finalen, men slutade sexa efter en mardrömsstart. Timmy Hansen slutade femma.

Mattias Ekström inledde årets VM som han avslutade fjolåret. Ekström var blixtsnabb från start i både semifinalen och finalen – vilket grundlade totalsegern.

– En smakstart! Det var en fantastisk helg i Barcelona förra året, och det här var inte mycket sämre. Att sedan få vinna för egen del är fantastiskt, säger Mattias Ekström till SVT Sport.

Tungt för Kristoffersson

För Johan Kristoffersson, som stod jämte Ekström i finalens första startled, blev finalen en mardröm. Kristoffersson blev stående i starten, och fick till slut nöja sig med en sjätteplats. Knappt slagen av landsmannen Timmy Hansen på den femte. Kristoffersson var annars den svensk som kanske imponerade mest i kvalet, där han slutade trea.

Mattias Ekström var mycket glad över segern.

– Vi har ett bra paket. Kanske inte den snabbaste bilen och konkurrenterna eldar på utav bara attan. Men vi skuttar iväg i starten, och jag åker runt banan så gott jag orkar, säger Mattias Ekström.

Bakom Ekström kom hans kollega från tyska DTM-serien, Timo Scheider tvåa och norrmannen Andreas Bakkerud slutade trea.

”Försöker köra schysst”

Nästa race körs i Portugal den 21 april. Ekström ser fram emot resten av säsongen och vet vad som krävs för att nå ända fram ännu en gång.

– Den som orkar vara jämn och välja sina fajter vinner. Jag försöker köra schysst, och inte dela ut för mycket kängor. Det får man tillbaka med både ränta, moms och tullavgifter. Det är roligt om man kan köra hård och clean racing, säger Mattias Ekström.

– Den fränaste duellen i dag var med Bakkerud upp till kurva två. Man åker fullt på femman och 180 på bredsladd, och någon åker alldeles bredvid. Då behöver man lita på varandra, men jag tycker att det är kul när det får vara så, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer