Hör experten Jonas Kruse om svenskarnas chanser i VM-premiären. Foto: Bildbyrån/SVT

Kristoffersson vann kvalet i VM-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Johan Kristoffersson var snabbast av alla och vann kvalet i VM-premiären i Höljes.

Mest överraskande är att Mattias Ekström imponerat i sin comeback i VM-serien – och slutade tvåa i kvalet.

Ett kval som dominerats av Sverige där samtliga sju förare är vidare till finalomgången.

Dubble världsmästaren Johan Kristoffersson vann två av de tre kvalracen (Q1 och Q3) när VM-serien inleddes i Höljes under lördagen. Det räckte för att vinna hela kvalet och skaffa bra förutsättningar inför finalomgången.

– Får Kristoffersson ordning på sina starter då vinner han det här, men får han inte det, då är det helt vidöppet, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Men han var inte ensam svensk om att köra snabbt.

Ekström snabb i comebacken

Ex-världsmästaren Mattias Ekström som hoppat in i tävlingen på kort varsel, visade att han fortfarande kan köra en supercar när han styrde in som tvåa i Q1 och vann Q2.

Ekström fick dock problem i starten av Q3 när han var inblandad i en startincident under det så kallade jokervarvet och slutade sist i heatet.

Men Ekström slutade ändå tvåa totalt i kvalet och har imponerat med vass körning.

Bakkerud utslagen

De svenska förarna har dominerat tävlingen, och samtliga sju blå-gula förare är vidare till finalomgången som körs senare i eftermiddag.

Anton Marklund körde snabbt när han vann det sista heatet i Q3 och kvalade in till finalomgången som trea.

Noterbart är att norske toppföraren Andreas Bakkerud slutade på 13:e plats i kvalet och får inte köra semifinal.

Bakkerud missade finalomgången med minsta möjliga marginal, i kampen om den sista platsen med ryske Timur Timerzyanov. Även finländaren Niclas Grönholm hade det tufft i kvalet, och slutade sjua.

– Svenskarna är urstarka, det vet vi att de är. Men några förare har underpresterat också, Niclas Grönholm bland annat och Andreas Bakkerud. De kan bättre, säger Jonas Kruse.

KLIPP: Rigorösa coronaförberedelser inför VM-premiären i Höljes (21 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.