Svenskar tävlar om viktiga VC-poäng

Publicerad

Världscupsäsongen är framme vid näst sista deltävlingen: Amsterdam, Nederländerna. Fyra svenskar deltar – två av dem har fortfarande chansen att knipa en av de åtråvärda biljetterna till världscupfinalen i Göteborg i april. För Henrik von Eckermann och Stephanie Holmén står mycket på spel.

I Göteborg ska världens bästa ryttare göra upp om totalsegern i världscupen. 18 av dem kommer från den västeuropeiska ligan, där svenskarna tävlar. Redan under VM i Tryon i september var världscupfinalen det uttalade målet för Henrik von Eckermann, men i världscupen har gått lite knackigt så här långt.

von Eckermann har hamnat på pallen i världscupfinalen två år på raken men ligger bara på 19:e plats i den västeuropeiska ligan inför tävlingen i Amsterdam. Hans 30 poäng räcker sannolikt inte för att ta plats.

– Han gör en sista satsning mot Göteborg och för att försvara sin pallplats. Det har varit bra men inte tillräckligt bra i världscupen i år. Men han vill till Göteborg, helt klart, och det är öppet än, säger SVT:s expert Lotta Björe.

Holmén har chansen


Stephanie Holmén ligger bara på 38:e plats med 17 poäng men är långt ifrån uträknad, enligt Lotta Björe. I Basel häromveckan blev hon bästa svensk trots åtta fel och 22:a plats med Flip's little sparrow.

– Stephanie kan vara topp tre, hon har visat jättefin form, hästen hoppade fantastiskt egentligen. I Mechelen tävlingen innan rev hon sista hindret och klarade tidsgränsen. Hon är mentalt stark och hungrig, hon har visat form och den är kvar, säger experten.

Dessutom tävlar två svenskar som inte har chans på världscupfinalen: Malin Baryard, som ligger 51:a och framför allt satsar mot EM i år, samt Rolf-Göran Bengtsson, som i elfte timmen gör sin första världscuptävling för säsongen.

”Tre svenskar till final”

Två svenskar som har god chans att rida världscupfinalen saknas i Amsterdam. Peder Fredricson är i princip klar med sina 40 poäng och Irma Karlsson ligger just nu på 15:e plats med sina 38. Men Lotta Björe tror att någon mer ska ta chansen.

– Jag har tippat tre svenskar till final, det är lite vågat men Sverige är ju väldigt bra.

Se direktsändningen i spelaren ovan.
Kommentatorer: AnnaMaria Jansson och Lotta Björe.

23.05 sänds ett sammandrag från världscuphoppningen i SVT1.

Ställningen i världscupens västeuropeiska liga inför Amsterdam

Visa

1. Christan Ahlmann, Tyskland, 72 poäng

2. Steve Guerdat, Schweiz, 65 poäng

3. Daniel Deusser, Tyskland, 64

4. Pieter Devos, Belgien, 64

5. Martin Fuchs, Schweiz, 61

6 Kevin Staut, Frankrike, 51

7 Gudrun Patteet, Belgien, 48

8 Edwina Tops-Alexander, Österrike, 47

9 Lorenzo De Luca, Italien, 47

10 Max Kühner, Österrike, 42


Svenskar som tagit världscuppoäng:

13 Peder Fredricson, 40

15 Irma Karlsson, 38

19 Henrik von Eckermann, 30

30 Douglas Lindelöw, 20

38 Stephanie Holmén, 17

46 Petronella Andersson, 11

51 Malin Baryard Johnsson, 9

Sista deltävlingen går av stapeln i Bordeaux, Frankrike 10 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer