Världens första världscuptävling i tölt

Uppdaterad
Publicerad

De små och starka islandshästarna har två unika gångarter, passgång och tölt. I kväll ska den allra första världscupsegraren i tölt koras – och SVT sänder finalen direkt från 17.10.

Katie Sundin Brumpton, Finland, vann gårdagens kval med sin hingst Smári. Ekipaget är ett av totalt åtta som gör upp om segern.

– Katie känns väldigt stark men det var ganska tajt i kvalet. En som otroligt rutinerande Jóhann Skúlason har mer att ge, säger SVT Sports expertkommentator Jenny Mandal.

De tävlande har inte med sig poängen från kvalet, så det kan bli stora omkastningar i resultatlistan från kval till final. I kvalet tävlar ekipagen en och en, men i finalen är alla åtta ute samtidigt och poängbedöms av fem domare efter varje delmoment.

”Blir mer nerv”

– Hästarna kan vara bättre på en uttagning när de tävlar en och en, men andra blommar ut när de får draghjälp. Det kan kastas om ganska mycket i en final, blir mer nerv och händer mer, säger Jenny Mandal.

Ekipagen ska visa upp en kort tölt, en med steglängdsökningar på långsidorna och en ökad tölt, och ska även byta varv i varje moment. Domarna ger poäng mellan 1 och 10 efter hur tekniskt korrekt det är men även hur snyggt det ser ut, förklarar Mandal.

– Eftersom alla är inne på en gång kan man själv se skillnaderna och jämföra lite.

Finalen sänds 17.10–18.00 i SVT1 och SVT Play.

Kommentator: Maria Wallberg

Expert: Jenny Mandal

Se sändningen i spelaren ovan.

Startlista

1. Bernt Severinsen, Norge – Terna fra Kleiva

2. Kristjan Magnussson, Sverige – Oskar från Lindeberg

3. Jamila Berg, Sverige – Toppur frá Audshóltshjáleigu

4. Jóhann R Skúlason, Island – Thor-Steinn frá Kjartanstödum

5. Gabrielle Severinsen, Norge – Tigull fra Kleiva

6. Louise Löfgren, Sverige – Dagfari frá Eylandi

7. Eyjolfur Thorsteinsson, Sverige – Hafeti frá Ulfsstödum

8. Katie Sundin Brumpton, Finland – Smári från Askagården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.