Sara Algotsson Ostholts silverhäst från OS är tillbaka i toppform. Foto: Bildbyrån

Silverhästen tillbaka – nu öppnar Algotsson för VM

Uppdaterad
Publicerad

Sara Algotsson Ostholt OS-tvåa Wega såg ut att ha tävlat klart 2016. Men nu är stoet tillbaka på högsta nivå – och då kan ett VM bli aktuellt för ekipaget.

– Hon är i bra kondition och väldigt vältränad, säger Algotsson till SVT Sport.

Sara Algotsson Ostholt inledde fredagen med att ta ledningen i en trestjärnig klass i Strzegom i Polen, det efter att ha ridit ihop 74 procent i dressyren.

Ekipaget, som tog ett OS-silver i London 2012, fortsatte sedan visa prov på kyla och rutin när de red en felfri runda inom tiden i terrängen.

– Hon var fantastisk i dag. Jag tyckte att hon inte riktigt var igång över de första hindren men sen la hon i en växel. Hon är väldigt säker på allting, säger Sara Algotsson Ostholt.

Ger rutin

2016 såg det ut som att Wega, på grund av en skada, gjort sitt på tävlingsbanorna. Men i september 2017 tävlade stoet igen och nu är silverekipaget alltså tillbaka på trestjärnig nivå. För Algotsson är det självklart väldigt betydelsefullt att ha mästerskapshästen tillbaka.

– Det betyder jätte, jättemycket. Det ger mig rutin också att få rida de stora banorna, då håller jag mig igång. Jag har två påläggskalvar och det hjälper mig att utbilda dem vidare, det ger mig säkerhet.

Tuff konkurrens

Tidigare har Algotsson sagt att det inte handlar om någon seriös satsning med Wega. Men nu öppnar hon ändå dörren för VM som går i september.

– Det är väldigt många svenskar som gjort bra resultat i år. Nu är det många som konkurrerar om platserna, vi får avvakta och se vad förbundskaptenen säger. Hennes sundhet går först, jag vill inte riskera henne på något sätt, säger hon och fortsätter:

– Men hon är i bra kondition och väldigt vältränad, på det ska det i alla fall inte fallera.

Förbundskaptenen Fredrik Bergendorff är inte överraskad över framgångarna.

– Jag vet ju hur bra det här ekipaget är, det är ingen tillfällighet att det ser så fint ut. Sara är otroligt professionell, definitivt en av de bästa ryttarna i världen, nivån på det hon gör är otroligt hög, säger han.

Bra helg så här långt

Sara Algotsson Ostholt har en spännande dag framför sig i morgon när banhoppningen ska avgöras. Förutom att hon leder med Wega ligger hon både etta och tvåa i en tvåstjärnig klass med de två yngre hästarna.

– Just nu har jag en ganska bra helg, så nu får man njuta, säger hon.

På samma tävlings rids också Nations Cup där Sveriges lag låg tvåa efter gårdagens dressyr. Men efter terrängen har laget tappat placeringar och ligger nu sexa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.