• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Svenska ridsportförbundet uttalar sig om läget i Valencia. Foto: TT

Svenska ridsportförbundet: ”Det blir som ett jättedagis”

Uppdaterad
Publicerad

Under hopptouren i Valencia stod 150 hästar under samma tält.

Ur smittskyddssynpunkt är det olämpligt, menar Andrea Barth, verksamhetschef på Svenska Ridsportförbundet.

– Det blir som ett jättedagis där alla andas samma luft och står nära varandra, säger hon på dagens presskonferens.

Hittills har fyra hästar dött och 17 har bekräftats smittade av ekvint herpesvirus (EHV-1), även kallad abortvirus, som spred sig under internationella hopptouren i Valencia.

Under tävlingen stod 100-tals hästar under samma tak – vilket inte är en optimal lösning ur smittskyddssynpunkt, enligt Andrea Barth, , verksamhetschef på Svenska ridsportförbundet.

”Blir som ett jättedagis”

– 150 hästar står under samma tak och byter luft med varandra hela tiden. I stället skulle man haft sektioner med åtta – tio i varje. Då hade en sektion kunnat bli smittad men inte alla hästar som står under samma tak. Det blir som ett jättedagis där alla andas samma luft och står nära varandra. Och det är helt olämpligt ur smittskyddssynpunkt, säger Barth på presskonferensen.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer behöva revidera hur vi arbetar i framtiden, säger Peter Kallings, svenska ridsportförbundets förbundsveterinär.

32 svenska hästar befinner sig just nu i Valencia. Hälften av dem har haft symptom – och för är läget kritiskt. Men de hästar som kommit hem till Sverige igen har inte haft några sjukdsomssymptom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer