Banveterinär: ”Hästen startade 26 gånger trots skada”

Uppdaterad
Publicerad

Djurskyddet inom svensk travsport är för dåligt, det hävdar en av Sveriges mest rutinerade banveterinärer. ”För min del är det ju självklart att hästar med öppna, blödande sår, inte är tävlingsmässiga”, säger Anders Bergqvist.

Anders Bergqvist, som är banveterinär på Åby travbana, reagerar starkt mot att en framgångsrik travhäst tillåtits starta flera gånger, trots att den hade en sårskada på benet. En skada som dokumenterats flera gånger.

– Fram till att jag såg den senast, det var i juni 2014. Vi pratar alltså augusti 2012 till 2014, så har hästen trots den här skadan tillåtits starta 26 gånger. I början av den här perioden fanns inte ”Travarhälsan”, men i slutet av perioden fanns den och det har varit väl känt för samtliga inblandade, men ändå har inget gjorts, säger Anders Bergqvist.

”Gett oss väldigt mycket huvudbry”

I januari 2014 startade Svensk travsport ett djuromsorgsprogram som heter ”Travarhälsan” och bygger på egenansvar bland de aktiva. I reglerna står det tydligt att en häst inte är i tävlingsmässigt skick om den har en sårskada eller svullnad som kan förvärras av utrustning eller rörelse i tävlingsmässig hastighet.

Göran Åkerström var chefsveterinär på Svensk Travsport från 2012 fram till augusti i år, och ansvarig när såret var uppe för diskussion.

– De bedömningar som är gjorda av samtliga veterinärer utom en, är faktiskt att det här påverkar inte hästens tävlingsmässiga skick, om det är rätt skyddat. Men den här sårskadan har gett oss väldigt mycket huvudbry, det är inget att tala om, säger Göran Åkerström, som nu har lämnat Svensk Travsport.

Flera veterinärer ansåg att hästen var i tävlingsmässigt skick trots sårskadan och skrev friskintyg.  Så här uttryckte sig en av dem, i en telefonintervju:

Du bedömde att hästen var i tävlingsmässigt skick?

”Ja, det är klart han var det”. 

Varför var den det?

”Varför? Ja, nä, skulle man titta så på alla, så kanske man inte hade så många hästar med i löpen, om alla skulle vara helt … vad ska man säga ... fria ifrån sådan här typ av vävnad, sa veterinären till SVT Sport.

Banveterinären Anders Bergqvist såg det på ett helt annat sätt:

– För min del är det ju självklart att hästar med öppna, blödande sår, inte är tävlingsmässiga.

Hästens tränare menar att hästen aldrig har haft ont över huvud taget.

– Han är helt enkelt frisk. Han har aldrig behandlats någonstans och han är helt frisk. Det är många olika veterinärer som kollat på honom, och alla tycker att det inte gör någonting, säger han.

Men faktum är att travsportens egen överdomstol höll med Anders Bergqvist, och ansåg att hästen inte var i tävlingsmässigt skick på grund av såret. Tränaren dömdes för att ha försökt starta hästen vid en tävling i september 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.