Malin Baryard-Johnsson Foto: SVT

Baryard: ”Fortfarande inga svar”

Publicerad

Tre månader kvar till OS – då tvingas förbundskaptenen sluta. Hoppryttarna protesterar högljutt. Men fortfarande saknar man svar. ”Det har varit ett par jättejobbiga dagar för oss”, säger Malin Baryard-Johnsson till Mats Nyströms intervjuserie i ”Mats möter”.

I söndags stod det klart att hopplandslagets förbundskapten Sylve Söderstrand och ridsportförbundet går skilda vägar. Med tre månader kvar till OS i Rio – dit Söderstrands landslag är kvalificerat.

Ryttarna väntar på svar

De svenska toppryttarna, med Malin Baryard-Johnsson i spetsen, gick tidigt ut och kritiserade beslutet och lämnade in tisdags in ett protestbrev till förbundet.

Men i ”Mats möter” i Gomorron Sverige berättar Baryard-Johnsson att de fortfarande inte har fått några svar.

– Det har varit ett par jättejobbbiga dagar, vi har fortfarande inte fått några svar. Jag förstår inte hur man har tänkt – det här är en katasatrof för oss. Det är en stor pusselbit som plockas bort ur ett pussel som det har byggts på i många år, säger Baryard.

– Vi har ropat högt, vi har protesterat och framför allt har vi har skrivit ett brev till förbundsstyrelsen och ifrågasatt det hela och försökt förklarar hur viktgit oss är för oss inför OS.

I en längre intervju med SVT Sport utvecklar Baryard-Johnsson besvikelsen över att ryttarna inte har fått någon respons från Svenska Ridsportförbundet.

– Vi har försökt jobba från vårt håll men vi får tyvärr ingen respons, vi (ryttarna som skrev brevet) har inte hört någonting från förbundet över huvud taget, vilket jag känner är väldigt märkligt.

”SOK stöttar oss till fullo”

– Vi har kontakt med varandra, vi har kontakt med SOK som stöttar oss till fullo i det här. SOK vill ju ha framgång på ett OS och vill göra det bästa för dom aktiva.

Sveriges Olympiska kommitté har inlett en dialog med Svenska Ridsportförbundet, och ordförande Ulf Brömster berättade igår för SVT Sport att ett nytt telefonmöte med SOK väntar under torsdagen.

– Vi är väldigt tacksamma över att ha dom (SOK) att luta oss emot lite nu och kunna diskutera det här med, i och med att vi inte har någon kontakt med förbundet eller vi får ingen kontakt med dom helt enkelt.

Så du menar att ingen av dom ryttare som står med på den här skrivelsen har fått någon som helst återkoppling, personligen från Svenska Ridsportförbundet?

– Nej, ingen över huvud taget.

Svenska Ridsportförbundets ordförande har i flera intervjuer sagt att fokus nu ligger på att försöka lösa situationen så att ryttarna får bästa tänkbara förutsättningar att förbereda sig inför OS, något Brömster på nytt bekräftade för SVT Sport under gårdagen.

Ett uttalande som inger hopp menar Baryard-Johnsson.

– Jag försöker se positivt på det och jag hoppas att dom kommer att komma till sans och förstå att det enda rätta är att ha Sylve med, det går inte helt enkelt att ersätta honom. Han sitter på enormt mycket kunskap, han är vår trygghet och han känner oss alla väldigt, väldigt väl. Jag kan inte se vem som skulle kunna ersätta honom, säger Baryard-Johnsson.

Tidningen Ridsport rapporterade igår att Annika Ersgård och Ragnar Bengtsson, som båda under flera år jobbat nära Sylve Söderstrand i landslaget, nu väntas axla ett större ansvar.

”Som att rida en häst med tre ben”

Malin Baryard-Johnsson hyllar deras kompetens, men menar att de inte själva klarar av jobbet.

– Med glimten i ögat men ändå lite sanning, det är ungefär som att säga att vi tar bort ena benet på hästen – det går väl lika bra med tre ben. Lite så är det, det går inte bara att ta bort en person och tro att det kan lösa sig med två personer som står bakom. De gör ett fantastiskt jobb, men vi klarar oss inte utan Sylve.

Ett nytt möte väntar alltså mellan SOK och Ridsportförbundet idag.

– Vi kommer självklart inte tystna om det inte kommer en lösning utan vi kommer att kämpa in i det sista för att Sylve ska komma tillbaka, säger Baryard-Johnsson.

SVT Sport har sökt Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster idag men inte fått något svar angående ryttarnas protestbrev.

– Vi har fått brevet och dom ska självklart få svar, säger Svenska ridsportförbundets presschef Lotta Amnestål till till SVT Sport.

Hör Baryard om OS-satsningen och kärleken till hästarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer