Pénélope Leprevost kritiseras kraftigt. Foto: Bildbyrån

Björe: ”Så behandlar man inte en häst”

Publicerad

SVT:s expert Lotta Björe tar avstånd från den franska ryttaren Pénélope Leprevosts behandling av sin häst under hoppfinalens framridning under Göteborg Horse Show på söndagen. ”Så beter man sig inte. Så behandlar man inte en häst”, säger Lotta Björe.

Den franska stjärnan Pénélope Leprevosts kritiseras kraftigt efter sin hårdhänta tillrättavisning av hästen Vagabonde de la Pomme, under framridningen inför världscupfinalen i Scandinavium på annandag påsk. Behandlingen av hästen har rört upp mycket starka känslor, framförallt på sociala medier.

SVT:s expert Lotta Björe förklarar att hon enbart såg ungefär en tredjedel av sekvensen när hon satt i direktsändning, och därför inte uppfattade eller fördömde beteendet tillräckligt tydligt.

”Hade aldrig gjort så”

– Jag vill självklart fördöma det, jag hade aldrig gjort så mot min häst. Det är klart att man blir rädd som ryttare, men jag hade inte korrigerat den på det viset. 

Du har fått kritik för att du pratade om att hon ”väckte hästen”, kan du förstå den kritiken?

– Det jag såg var bara en kort sekvens, så jag visste inte vad som hade hänt innan. Jag såg bara hur hon ”skänklade på” hårt.  Sedan får jag se nästa sekvens, hur det går till när den går ner på knä och så vidare. Det är självklart, att hade jag sett den först så hade jag inte uttalat mig på det viset. Samtidigt som vi fick denna lilla, lilla bild infälld i vår monitor som knappt gick att se, så var nästa ryttare igång. Jag hade bara sekunder på mig. Hade jag sett helheten från början så hade jag uttalat mig på ett annat sätt, säger Lotta Björe.

Olika synsätt

SVT:s expert lyfter fram att synen på hur hästar ska behandlas varierar mellan olika länder.

– Det är olika synsätt i olika länder. I Sverige är vi väldigt måna om hästarna och sätter dem alltid i centrum. Jag ska inte säga att man inte gör det i andra länder, men vi är fostrade på olika sätt. Här är det liksom tabu mot hårda tag och man försöker alltid vara mjuk i sin framtoing till hästarna. Jag hade inte reagerat som hon (Leprevost) men förmodligen hade jag blivit lika rädd, säger Björe.

Ingen funktionär reagerade

Lotta Björe är förvånad över att ingen av funktionärerna reagerade där incidenten inträffade.

– FEI-funktionärerna är ju väldigt vaksamma och har ögonen med sig. Jag är lite förvånad måste jag säga, för att jag tycker att de brukar vara så himla ”på” och säga till direkt om någon exempelvis hoppar ett hinder lite för högt och de har alltid koll på sporrar och betslingen är bra osv. Så därför är jag lite förvånad att ingen reagerade där nere, säger Lotta Björe.

Ingen anmälan har ännu gjorts mot Pénélope Leprevost, uppger Thomas Torgersen som är tävlingsledare för Göteborg Horse Show.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer