Foto: Bildbyrån

Juliette Ramel bästa svenska i EM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

När de första individuella medaljerna delades ut på dressyr-EM blev det en uppgörelse mellan de tyska mästerskapsdrottningarna Isabell Werth och Jessica von Bredow-Werndl.

För svensk del var det Juliette Ramel som var bäst placerad, på en sjundeplats.

På OS snuvade Jessica von Bredow-Werndl Isabell Werth på guldet. Under EM gjorde Werth, som bytt ut OS-hästen Bella Rose till Weihegold, sitt bästa för att ta tillbaka tronen och med 81,702 procent såg det länge ut att kunna räcka riktigt långt.

Men von Bredow-Werndl gjorde inte många misstag och höll ihop det hela vägen från start till mål på sin OS-häst Dalera. Ytterligare ett mästerskapsguld till samlingen för tyskan efter en riktigt stark uppvisning som resulterade i 84,271 procent.

– När jag kom in i arenan var Dalera så het, hon kände av publiken och det var en fantastisk känsla att rida, säger von Bredow -Werndl.

Werth berättade efteråt att hennes OS-häst Bella Rose opererats för kolik, och att hästens tillstånd gjorde att hon först i morse inte varit motiverad att rida.

– Men efter att jag besökt Bella och sett att hon var okej så kändes det bättre, säger en berörd Werth till SVT Sport som samtidigt var oerhört stolt över sin GP-special med Weihegold

– Jag är så glad över Weihe idag, vi försökte verkligen idag och hon gav allt hela vägen till slutet utan misstag, så jag är oerhört stolt.

Bronset reds hem av danskan Cathrine Dufour som red ihop 81,079 procent.

– Jag är överlycklig, Bohemian har nu sin första internationella medalj så jag är så stolt över honom och jätteglad för hela teamets skull, säger Dufour till SVT Sport.

Klara för küren

Av svenskorna slutade Juliette Ramel högst upp på en sjundeplats. Ramel och hennes Buriel inledde fint och låg i ledning. Men ekipaget fick först en miss i den samlade galoppen då hästen bröt av till trav. En miss som blev kostsam. Inte heller piruetterna satt klockrent och procenten sjönk ytterligare lite till.

– Synd på den där missen med traven, säger SVT:s expert Gunilla Byström.

Procenten landade på 76,9 procent och ekipaget är vidare till söndagens kür.

– Helt plötsligt travade han. Men jag är jättenöjd med honom han var jättefin, berättar Ramel.

Therese Nilshagen och Dante Weltino var bästa svenska ekipage under onsdagens lagfinal. Nu fick hon dock se sig slagen av Ramel, med sin åttondeplats och 76,869 procent men är också klar för küren.

– Det känns absolut bra, jag tycker att han gjorde det hela bra. Kanske lite, lite mattare idag men generellt sätt så är jag väldigt nöjd, säger Therese Nilshagen.

Mästerskapsdebutanten Jeanna Högberg startade tidigt i fältet och red ihop 71,976 procent tillsammans med valacken Lorenzo. För dem blir det ingen kür på söndag.

KLIPP: Här tar von Bredow-Werndl hem EM-guldet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.