Konstgräsplanerna på Heden har fortfarande inte börjat återställas. Foto: TT

Efter skadegörelsen – spel på Heden dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska Heden totalförstördes under EM i ridsport.

Och fortfarande har inte återställandet påbörjats.

– Vi har ju en liten marginal i projektet men det får inte vara minusgrader alltför länge till. Vi hade tänkt påbörja arbetet för två till tre veckor sen, säger Anders Ramsby, Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs stad.

De ekonomiska följderna av EM i ridsport i Göteborg i fjol blev enorma. Göteborgs kommun räknade med att gå in med 13 miljoner, men slutnotan ser ut att landa närmare 80 miljoner, enligt GP.

En av missräkningarna är fotbollsplanerna på Heden, där tunga transportfordon under EM i ridsport orsakat skador på planerna. Tidigare har det rapporterats om kostnader uppemot sju miljoner kronor – men det kan mycket väl bli mer.

– Det är ganska osäkert hur djupa skadorna är. Man vet inte hur djupa skadorna är förrän man börjar ta bort konstgräset och besikta, säger Ramsby och berättar att slutnotan blir:

– Vi har ju en konsultrapport som har tagits fram innan upphandlingen och den ligger runt 7,5 miljoner kr på de fyra planerna som är skadade. Men det är ju en indikation från konsulten. Vi kan inte säga vad det kostar.

”Skador på grund av felhantering av Got event”

Vilka som ska betala slutnotan är inte heller klart.

– Det är två sjumannaplaner som var i dåligt skick som vi hade tänkt göra en del investeringar på men de två fullstora planerna var i fullgott skick. Där var det skador som skett på grund av felhantering av Got event, säger Ramsby och fortsätter:

– Det kommer bli en dialog om slutkostnaden här, hur mycket Got event ska stå för och vad vi ska stå för, eftersom det finns åtgärder som vi annars hade behövt utföra ändå – men det är en marginell del.

Kan bli klara först i sommar

Det är inte bara kostnaden som ställer till det. Beläggning på planerna är viktig för fotbollen i Göteborg.

– Vi räknar med att ha planerna i spelbart skick i början av spelsäsong, absolut sista datumet inför våra större cuper är Partille cup, säger Ramsby och fortsätter:

– Det är på sommaren (2 juli), men vi räknar med att de ska vara klara i god tid innan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.