Säkerheten höjs i Göteborg efter terrordådet i Barcelona Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter terrorn i Barcelona – nu skärps säkerheten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter terrordådet i Barcelona som krävde minst 14 människors liv skärps säkerheten inför nästa veckas ridsports-EM i Göteborg.

– Vi har haft ett extra säkerhetsmöte idag tillsammans med polisen, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen till SVT Sport.

Mellan den 21-27 augusti står Göteborg som värd för EM i ridsport.

Torsdagens terrordåd, då ett fordon körde genom en folkmassa på den kända gågatan La Rambla i Barcelona, har satt nytt ljus på säkerhetsarbetet under mästerskapet.

– Det som hände igår har hänt flera gånger tidigare dessvärre de sista åren. Det är från start givetvis en del av vår planering att ha mycket fokus på säkerhet. Det är lika fruktansvärt varje gång, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen till SVT Sport.

Extra säkerhetsmöte

Budgeten för EM är i mångmiljonklassen och säkerhetsbudgeten har stigit på grund av det oroliga säkerhetsläget i världen.

– Nu tittar vi över allt en gång till. Avspärrningar och flöden där många människor rör sig är tyvärr det som terroristerna har som mål. Vi fortsätter den dialogen med bland annat polisen, säger Tomas Torgersen.

– I dag har vi haft ett extra säkerhetsmöte och tittat på om det som hände förändrar vårt läge inför nästa veckas evenemang. Det gör det strängt taget inte, mer än givetvis känslomässigt, fortsätter han.

Avspärrningar och parkeringshus

Några konkreta exempel som allmänheten kommer att märka av är bland annat att parkeringshuset i Ullevi kommer att vara avstängt.

– Vi har bestämt oss för att endast använda det för internt bruk. Det kommer även vara en utökad kontroll vid ingången när vi tar in bilar där för att man inte kunna sabotera arenan underifrån så att säga, säger Tomas Torgersen.

Betongsuggor på gatorna

Göteborg som stad har sett en upprustning av säkerheten redan sedan tidigare efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

– Betongsuggorna vid Heden har till exempel blivit mycket större och tyngre. Där anordnar vi bland annat dressyr och utställningsområde, säger han.

Bevakning i Slottsskogen

I Slottsskogen kommer det precis som på Heden vara fritt inträde för allmänheten.

– Där har vi också tittat på in- och utfarter till området. Vi själva och polisen kommer att ha mycket bevakning i Slottsskogen, säger han.

– Vi har många funktionärer, cirka 1.400 stycken, och det är en styrka. Dessa kommer vi att ha en säkerhetsgenomgång med.

Över 120.000 sålda biljetter

Biljettsiffran ligger i dagsläget på över 120.000 sålda biljetter till aktiviteterna på anrika Ullevi.

– Men det här är ett evenemang som sträcker sig även utanför och mellan arenorna. Det är därför jätteviktigt att ha med sig säkerheten i planen från början, säger Tomas Torgersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.