EM-arrangören går back 55 miljoner

BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Ridsport-EM i Göteborg blev en större förlustaffär än väntat.
Arrangören befarade ett underskott på 30 miljoner kronor.
Men den senaste prognosen pekar på 55 miljoner minus.

Anledningen är extra kostnader ”av flera olika faktorer” och att biljettförsäljningen inte nådde upp till budgeterad nivå.

– Prognoserna är ännu inte klara men i nuläget pekar det mot ett underskott på 55 miljoner kronor, säger Bettan Andersson (V) ordförande i Got Event till SVT Väst.

– I det här fallet var det absolut så att ursprungsbudgeten inte var bra. Men det har även hänt mycket under resans gång, säger hon.

Dessutom förstördes fyra av fem konstgräsplaner på Heden i samband med mästerskapet. Planerna anses nu obrukbara och behöver rustas upp.

– De är gropiga och ojämna och det finns skador som kan ha uppkommit av tunga transporter, alltså hjulspår. Och det kan innebära skaderisk för de som spelar och tränar på planerna, våra föreningar. Därför har vi beslutat att stänga planerna tills vi har inventerat vad det är för skador och hur vi kan åtgärda dem, säger, Ann-Charlotte Hellman som är fastighetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen till TT.

Även när friidrotts-VM avgjordes i Göteborg 1995 gjordes stor ekonomisk förlust. Då var underskottet 20 miljoner kronor och friidrottsförbundet försattes nästan i konkurs.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.