Foto: Svenska EM-laget på plats i Hagen

Sverige sexa i lagtävlingen – EM-debutanten Nörby Sörensen: ”Hade gärna velat gasa lite till”

Uppdaterad
Publicerad

Halvvägs genom lagtävlingen på EM i dressyr i tyska Hagen ligger Sverige på en sjätteplats.

– Det är lite nerver med i lagtävling som alltid, det har vi sett hos flera lag idag. Vi är väl OK nöjda men hade hoppats att ligga lite bättre, men då måste det vara felfritt, säger förbundskapten Bo Jenå till SVT Sport.

Jacob Nörby Sörensen var först ut för Sverige när EM i dressyr idag inleddes med lagtävlingen där samtliga ryttare rider Grand Prix-programmet.

Jacob Nörby Sörensen och 11-åriga hingsten Moegelbjergs Romeo gör sitt första Europamästerskap och fick 68,432 procent av domarna.

–  Tyvärr lite spänd runda idag, jag hade en jättefin framridning men fick lite spänningar på väg mot arenan och fick sen gå direkt in. Men han klarade de flesta momenten fint och det är första gången, berättar Nörby Sörensen för SVT Sport.

Det svenska ekipaget startade som nummer 18 i den inledande startgruppen. Nörby Sörensen kände tidigt att hans häst var lite spänd och anpassade ridningen därefter.

– Jag fick lugna ned honom lite grann hela vägen runt, framför att trycka på. Jag hade gärna velat gasa lite till.  Idag var det en känsla av spänning, både från mitt och hästens håll, och då får man försöka hålla det lugnt. Jag tycker ändå, trots att vi kände spänning, att vi lyckas ta oss igenom programmet.

Jeanna Högberg och Lorenzo startade sist under den inledande dagen av lagtävlingen som idag ramades in av strålande väder och publik på plats utspritt i arenan.

– Det är en magnifik arena här och så häftigt att rida in här, berättar Högberg för SVT Sport.

Jeanna Högberg fick en mycket fin start på sitt program tillsammans med 15-åriga valacken Lorenzo som hon ridit och tävlat sedan i Maj i år.  

– Den är ju så ball när den kommer in i ökade traven,  det är en otrolig känsla, berättar Jeanna.

Ekipaget hade en liten bytes miss och sen kom ett misstag i den första piruetten, något som blev kostsamt. Ekipaget fick 72, 252% av domarna.

– Egentligen en fin känsla, jag tror jag gjort ett av mina bästa program på honom, men vi hade ju en jättemiss i piruetten och det blev ju väldigt dyrt. Vi får försöka fokusera på det som var bra och sen gnugga vidare på piruetten och hoppas vi får rida i specialen, säger Jeanna Högberg till SVT Sport

Individuellt slutade Jeanna Högberg på en niondeplats totalt av dagens 35 startande och Jacob Nörby Sörensens procent räckte till en 20:e plats.

Storbritannien i ledning efter personbästa för Fry

Halvvägs genom lagtävlingen, när två av lagets fyra ryttare har ridit, så leder Storbritannien före Danmark. Charlotte Fry gick ut som andra ryttare i britternas lag och slog till med ett personbästa i Grand Prix tillsammans med Everdale, 77,671%.

– Han har känts fantastisk så jag hoppades att kunna gå ett snäpp bättre än i Tokyo. Jag var förväntansfull att komma hit och Everdale känns bara bättre och bättre. Han har inga svagheter, utan fortsätter utveckla sina styrkor, det är en fantastisk häst, säger OS-bronsmedaljören i lag Charlotte Fry till SVT Sport.

Favorit tippade Tyskland ligger på en tredjeplats. Sverige ligger sexa av totalt 15 lag.

– Vi hoppas att kunna avancera imorgon men vi ska komma ihåg att de som ridit på högst procent hittills är fortfarande kvar. Alla lagen har sina bästa ryttare i morgon, så det kommer bli tufft men vi ska försöka, säger Bo Jenå.

SVT direktsänder EM i dressyr from onsdag 8/9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.