SVT sänder GCT från Stockholm Stadion. Foto: SVT Grafik

Guide: Så ser du Global Champions Tour i Stockholm i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för hoppning i världsklass från anrika Stockholm Stadion – direktsänt i SVT.

Den 18-20 juni avgörs de prestigefyllda GCT-tävlingarna, med flera svenska ryttare i storform.

– Det kommer bli en väldigt speciell atmosfär inne på Stadion, säger SVT:s expert Lotta Björe.

För andra gången intar Global Champions Tour Stockholm och tre dagar av högklassig hästsport väntar. SVT sänder båda lagtävlingarna samt Grand Prix (lördag) och söndagens internationella hoppklass.

”Speciell atmosfär på arenan”

GCT brukar arrangeras på spektakulära platser runt om i världen, med stora prispengar och en glamorös inramning. Detta är den enda deltävlingen som hålls i Skandinavien, vilket gör SVT:s expert extra upprymd.

– Det kommer bli en väldigt speciell atmosfär inne på Stadion. Det finns en särskild pondus på arenan, som vi inte är helt vana vid, säger SVT:s expert Lotta Björe.

”Baryard-Johnsson visar otroligt stark form”

Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek blev tidigt kvalificerade att delta eftersom de tillhör lag i Global Champions League, lagtävlingen som även fungerar som kval till den stora grand prix-klassen.

I egenskap av värdland för tävlingen fick Sverige ytterligare fyra platser att fördela, som i början av juni gick till Malin Baryard Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Douglas Lindelöw och Angelica Augustsson Zanotelli.

– Malin Baryard-Johnsson har visat en otroligt stark form och Douglas Lindelöw har ridit väldigt bra de senaste två månaderna, exempelvis i Nations Cup i St. Gallen. Flera svenskar har visat uppåtgående formkurva på senaste tiden. Vi kommer få se betydligt fler svenska ryttare än i de andra deltävlingarna, och det känns väldigt roligt och spännande, säger Lotta Björe.

– Det kan vara så att man får en extra skjuts av att tävla på hemmaplan. Den där extra viljan.

Fredricson toppar rankingen

Peder Fredricson hade en strålande tävlingshelg på Stockholm Stadion senast tävlingarna gästade Stockholm för två år sedan. Världssjuan vann då flera klasser däribland GP-klassen. Fredricson toppar nu GCT-rankingen individuellt och hans lag Valkensward United leder lagtävlingen inför tävlingarna på Stockholm Stadion, årets femte deltävling

Fredag 18 juni

Lagtävling 1 kl 15.45-18.30 SVT Play

Lördag 19 juni

Lagtävling 2 kl 13.15-16.00 SVT2/SVT Play

Grand Prix kl 16.55-19.15 SVT2/SVT Play

Söndag 20 juni

CSIO 5* 13.45-15.30 SVT2/SVT Play

Programledare och reporter: Maria Wallberg

Kommentator: AnnaMaria Fredholm

Expert: Lotta Björe

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer