SVT:s ridsportexpert i hoppning, Lotta Björe. Foto: SVT Bild

Expertens kritik: ”Det är klantigt skött”

Uppdaterad
Publicerad

Ridsport-VM i orkanhotade North Carolina startade trist. Distansritten avbröts, och ställdes in.
”Det är klantigt skött”, tycker SVT Sports ridsportexpert Lotta Björe.
”Det gav upprörda känslor”, säger svenska ryttaren Yvonne Ekelund.

Då man befarade att orkanoväder skulle påverka den tuffa inledningsgrenen distansritt valde VM-arrangörerna att starta loppet extremt tidigt på morgonen. Innan solen gått upp.

Men arrangörernas guider på motorfordon, som skulle visa vägen i mörkret, visade fel bana och man fick återkalla hela fältet.

Och eftersom hästarna redan hunnit avverka cirka elva av de 16 milen, var man tvingade att ha en veterinärkontroll mitt i tävlingen. Hela elva av 125 startande hästar visade sig vara för slitna, och eftersom man tappat flera timmar på grund av att man kallat tillbaka startfältet och då värmen och luftfuktigheten stigit rejält, ställdes hela loppet in.

Till stor frustration från många tävlande som rest långväga för att få tävla.

– Det var upprörda känslor vid veterinärgrinden. De som ledde tävlingen vår såklart jättebesvikna, berättar Yvonne Ekelund som själv valde att avbryta tävlingen innan tävlingen avbröts.

– Hög luftfuktighet och tunga backar var för mycket för min häst, förklarar Ekelund som dock berättar om märkligheter inför starten också:

– Vi skulle starta från två olika håll, men blev visade till fel startpunkt. När vi trodde att vi startat tävlingen kom vi till  en ny startpunkt.

Yvonne Ekelund tycker att arrangörens förklaring till det avbrutna loppet är bra: hästarnas väl, men man anar att det finsn ett stort missnöja, och flera frågetecken.

– För det första är det jättekonstigt att man lägger ett ridsport-VM i en region där man vet att det ofta är riktigt dåligt väder vid den här årstiden, säger SVT:s hoppexpert Lotta Björe.

– Men sedan är det en parodi det som händer under själva tävlingen. Det är klantigt skött och som jag förstår var det rena lynchstämningen bland de tävlande, fortsätter Lotta.

Distansritten är ofta omstridd, en gren som är att betrakta som ridsportens maraton. Det är en liten sport i Sverige men väldigt stor i arabländerna där man gärna lyfter fram arabhästens speciella egenskaper. Det blir ofta diskussioner om banan, om underlag och om veterinärernas betydelse. Sverige hade tre ekipage på plats för att främst tävla i lagtävlingen.

Men nu kommer ingen världsmästare att koras, vare individuellt eller i lag då distansrittshästarna måste vila flera veckor efter ett lopp. Så det går inte att försöka göra en ny start under VM-veckorna.

– Det kommer att bli uppföljning av det här, menar Yvonne Ekelund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer