Foto: SVT Sport

Experten: ”Man får lita på att experterna fattat rätt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

I natt svensk tid kom beskedet att Anna Freskgårds VM-häst avlivats.

SVT Sports expert Lars Christensson kan inte uttala sig om hästens diagnos men litar på att de inblandade personerna fattat beslutet med hänsyn till hästen.

– Det är är inget beslut man bara fattar utan man har tyckt att hästens lidande är för stort för att agera på något annat sätt. Jag kan inte uttala mig om diagnosen men det är väldigt tråkigt. Alla som håller på vet ju att hästen är som en vän, någon man jobbar med och har ett partnership med, säger Lars Christensson.

Hästen Box Qutie skadade högerbenet under lördagens terrängritt och haltade svårt. Under tisdagen tillstötte komplikationer i det skadade frambenet och veterinärer, hästägare, ryttare och hästskötare tog det svåra beslutat att låta Box Qutie somna in.

– Hästen är ju ett flockdjur och är van att leva i rörelse och man får lita på experterna, att de har gjort rätt bedömning för de har ett etiskt ansvar. Det kan man ju alltid diskutera men jag tror att det i det här fallet är erfarna personer, säger Christensson som såg lördagens terrängritt.

– Jag såg när den här hästen startade på banan med spetsade öron och var glad. Sedan vet jag inte om hon trampade snett. Som människa har man andra möjligheter att kommunicera och hästen har en annan rörelseapparat och därför kan man i vissa fall tvingas ta det här beslutet i hänsyn till hästen.

Är det vanligt att man tvingas avliva hästar?

– Absolut inte, det är bara något man gör i yttersta fall och då av etiska skäl mot hästen. Det finns säkert olika åsikter om det men har man ansvaret så kan det, ytterst sällan, bli att man måste fatta ett sådant beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.