Sverige sexa efter terrängen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige klättrade till en sjätte plats i lagtävlingen under lördagens terrängprov efter en stark laginsats. Sara Algotsson Ostholt är bäst placerad individuellt av svenska ryttarna på en 13:e plats.

– Jag är så väldigt, väldigt, väldigt nöjd med min häst Chicuelo. Han har gjort en fantastisk terräng, berättar Sara Algotsson Ostholt till SVT Sport.

Malin Josefsson och hennes Golden Midnight inledde starkt för Sverige. Ekipaget gick ut redan med startnummer fyra och stod för en suverän terrängritt, felfria på hinder och endast 5,2 tidsfel. En värdefull start för det svenska laget.

– Han var väldigt fin idag. Jag är jätteglad och väldigt nöjd med hur det kändes och hästen kändes precis som han brukar, säger Josefsson som även ingick i det lag som tog EM-brons för två år sedan.

Dagens terrängbana, designad av Mike Etherington-Smith, var uppbyggd på en galoppbana och innehöll 32 hinder och 40 språng. Christoffer Forsberg, Sveriges andra ryttare, inledde bra med Hippo's Sapporo men vid hinder 10A fick ekipaget en utbrytning och 20 straffpoäng till följd. Forsberg stannade tillslut på 37,2 straff från terrägen.

Malin Petersen och Charly Brown gjorde precis som sina lagkamrater en mycket stabil insats. Felfria på hinder men med 12 straff för att ha gått över tiden.

Styrkebesked av Chicuelo

Sara Algotsson Ostholt och 10-åriga valacken Chicuelo var reserver under OS i Tokyo och red då inte terrängen. Idag fick de visa prov på sin enorma kapacitet. Ekipaget backade upp gårdagens starka dressyrresultat med en ny topp-prestation. En väl avvägd och snabb ritt som var felfri på hinder men med 2,4 straff för att ha överskridit tiden. Duon ligger på 13:e plats individuellt inför hoppningen.

– Han har aldrig gått så bra som idag. Det är hans första mästerskap, men jag tycker verkligen att han bevisade för mig idag att han håller toppnivå. Han var så lätt att reglera idag, jag har haft förut att han kanske är lite stark för mig. Men jag har kommit på ett upplägg som gör att han fungerar superfint och med små hjälper kan rida hindren på ett optimalt sätt. Han var fantastisk idag, säger Algotsson Ostholt.

Sverige sexa i lagtävlingen

Det var jämnt mellan flera lag idag och Sverige klättrade tillslut en placering i lagtävlingen och ligger inför morgondagen sexa, men bara 3,4 straffpoäng skiljer till fyran Schweiz.

Storbritannien imponerar stort och behöll  sin ledning. Två ryttare i laget var helt felfria och klarade tiden däribland Nicola Wilson som också övertog ledning individuellt. Storbritannien har vunnit 22 EM-guld i lag och har definitivt slagläge på ytterligare ett guld.

Tyskland, med regerande Europamästaren Ingrid Klimke i laget, är kvar på andra plats och Frankrike ligger på bronsplats.

Sjöborg imponerar individuellt

23-åriga Sofia Sjöborg gör sitt första seniormästerskap och tävlar enbart individuellt under EM.

Sjöborg och blott 10-åriga stoet Bryjamolga van het Marienshof Z imponerade i dressyren och fortsatte idag. Felfria på hinder och endast fick 5,6 tidsfel och Sjöborg ligger på en 17:e plats av totalt 67 ryttare.

I morgon avgörs EM med banhoppningen som direktsänds i SVT Play 10.45.

Höjdpunkter och intervjuer från EM i fälttävlan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.