Peder Fredricson i ny medaljjakt – nu med laget. Foto: TT

Fredricson i ny medaljjakt – nu med laget

Publicerad

Svenska ryttare tvåa-fyra-femma i en OS-final – en resultattavla som tidigare aldrig setts i modern olympisk tid.

Budskapet till konkurrenterna var tydligt. Sverige går in i lagtävlingen som favorit till guldet.

– Det kan man lugnt säga. Det ser onekligen bra ut, säger Malin Baryard Johnsson.

Det har inte hänt att svensk hoppsport haft tre ryttare av sex i en omhoppning om medaljerna i en OS-final.

Trots det var några av reaktionerna dystra efter den dramatiska upplösningen i onsdags. Henrik von Eckermann var djupt besviken över att han missade medalj. Baryard Johnsson hade svårt att smälta att hon var så nära sin första individuella mästerskapsmedalj.

– Jag lider lite med mina lagkamrater, sade Peder Fredricson, som på nytt snuvades på guldet med ytterst liten marginal.

I Rio de Janerio 2016 var Nick Skelton 53 hundradelar snabbare. På Baji Koen-stadion tog Ben Maher sin Explosion över mållinjen med 17 hundradelar till godo på Fredricson och All In.

Ny dag, ny tävling

Kanske kommer den optimala utdelningen på lördag, i lagtävlingens final, men först ska hopplandslaget klara fredagens kval.

Och det är samma trio som ska fixa det.

– Vi har tre ryttare topp-5 på ett OS, jag vet inte om det har hänt tidigare. Det är klart att det känns jättebra. Sedan är det en helt ny dag, en helt ny tävling. Vi måste nollställa oss och ha full fokus på lagtävlingen, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Den svenska framgången i den individuella tävlingen kostade hästarna kraft och energi.

– Man får inte glömma att våra hästar gått dubbla rundor. Det är en nackdel, så klart, men jag tror att hästarna är i väldigt bra form och de får en vilodag. De kommer nog att återhämta sig, säger Baryard Johnsson.

Fredag 6 augusti

Eventuell ombesiktning. Kvalomgång. 19 startande lag med tre ekipage i varje lag, samtliga resultat räknas. (12.00–15.05, svensk tid)

Lördag 7 augusti

Lagfinal med tio lag. Resultatet från kvalet stryks. Vid lika poäng sker omhoppning om guldet. (12.00–14.30, svensk tid)

Deltagande lag: Japan, USA, Sverige, Tyskland, Schweiz, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Frankrike, Tjeckien, Israel, Brasilien, Mexiko, Argentina, Egypten, Marocko, Nya Zeeland, Kina, Irland.

Så gick det i OS i Rio de Janeiro 2016: 1) Frankrike, 2) USA, 3) Tyskland... 7) Sverige (Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer