Fredricson snabbast av alla i världscuppremiären – rivning förstörde segerchansen

Uppdaterad
Publicerad

Som ende svenske ryttare tog sig Peder Fredricson vidare till omhoppning i världscuppremiären i Oslo. Ekipaget var snabbast av alla – men en rivning på kombinationen kostade svensken segern.

– Det är sådant man inte ska säga i tv. Det är blandade känslor, säger Fredricson till SVT Sport efteråt.

Världsfyran Peder Fredricson och tidigare EM-guldhästen All In var tillbaka i hetluften när världscupsäsongen inleddes i Oslo. Och som så många gånger tidigare var ekipaget stensäkra i grundomgången. Felfritt – och snabbast av alla.

– Det såg väldigt bra ut, det såg så säkert ut så man kunde sitta lugnt hela tiden, det var aldrig nervöst, säger SVT Sport expert Lotta Björe.

Tolv ekipage tog sig vidare till omhoppning, som avgjordes över åtta hinder, nio språng.

Fredricson och All In var klart snabbast – men hade en rivning på första hindret i kombinationen och slutade sexa, vilket ger elva vc-poäng.

– Jag tyckte att jag fick en bra sväng in till kombinationen. När man rider såpass fort som jag gör är det alltid små marginaler, idag var de inte på min sida, konstaterar Fredricson.

Vinnaren blev en stor skräll: Schweizaren Bryan Balsiger på Cloutzot de Lassus.

– Det här kanske är hans riktigt stora genombrott, säger Björe.

Med i tävlingen fanns ytterligare tre svenskar: Henrik von Eckermann, Douglas Lindelöw och Evelina Tovek. Lidelöw och Tovek missade omhoppningen på grund av ett tidsfel var.

Världstolvan von Eckermann, som under många år haft Mary Lou som förstahäst, valde att ge 11-årige Best Boy chansen i Oslo. Valacken gjorde därmed världscupdebut och ekipaget klarade tiden men hade en rivning. 

– Det var underbar hoppning, lätt och fin. Att komma in med lite erfarenhet på en tajt bana, men titta på öronen – han är så intresserad av att göra rätt, säger Björe.

13 deltävlingar återstår nu innan de ryttare som samlat ihop flest poäng under säsongen gör upp i världscupfinalen i Las Vegas 15-19 april. Nästa helg avgörs världsupen i Helsingfors.

– Planen är att jag ska ta Christian K till Helsingfors, säger Fredricson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.