Fredrik Perssons häst Luma dog efter prisceremonin på Friends arena. Foto: Haide Westring

Häst dog under ärevarv på Friends arena

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan dog kusken Axel Olins häst efter fyrspanns-tävlingen. Vid årets tävlingar hände det igen. Just efter att Fredrik Persson tagit emot andra pris segnade hans häst Luma de Lux ner.

Behandlande veterinärer var omgående på plats men hästens liv gick inte att rädda och hästfesten på Friends fick en tragisk avslutning

– Jag var precis bredvid när det hände, hästen blev skakig och la sig ner. De kopplar loss snabbt och jag är på plats inom några sekunder, men när jag kommer in är det tyvärr inga hjärtslag på hästen. Den tar några andetag efteråt vilket är en fysiologisk effekt, men vi kan tyvärr konstatera att det som vi trodde var helt osannolikt skulle hända igen, händer igen nu två år senare, säger behandlande tävlingsveterinär Axel Wallman.

Oklar dödsorsak

– Det är ett väldigt likartat förlopp som förra gången, det blir en cirkulatorisk chock av något slag, men vad som orsakat det får framtiden utvisa.

Kan ansträngningen hästen utsätts för under körningen påverka den här typen av händelser?

– Vi kan inte säga något om det, det får framtiden utvisa. Sådana här saker kan hända när hästen bara går hemma i hagen också. Hästen hade en lugn period efter tävlingen innan prisutdelningen, så det är omöjligt att säga vad som hänt, säger Wallman.

Hästen kommer nu att obduceras i enlighet med alla regler. Beskedet om vad som hänt kommer att dröja några veckor, men behandlande tävlingsveterinär Axel Wallman ser inte att någonting hade kunnat göras annorlunda.

Hästen 21 år gammal

Luma var en av startfältets äldre hästar med sina 21 år, men enligt Axel Wallman vet man inte om åldern har en påverkan.

–Det har varit uppe för diskussion förut, men vad vi veterinärer vet så finns det ingenting som säger att åldern innebär en ökad risk. Det är vältränade hästar som är friska och besiktigade, de visar alla tecken på att må bra och vara friska, det är djupt tragiskt.

Två dödsolyckor på två år skakar arrangören av Sweden International Horse Show.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.