Peder Fredricson är Sveriges främsta guldhopp i EM. Foto: Bildbyrån

GUIDE: Ridsport-EM i Göteborg – så avgörs det

Uppdaterad
Publicerad

Medaljer i dressyr, hoppning, para-dressyr och körning ska delas ut under ridsport-EM i Göteborg. Här är guiden till hur de olika grenarna avgörs.

Dressyr

Onsdag 23 augusti

Grand Prix, individuell tävling och lag (resten av startfältet) – lagmedaljer delas ut, de tre främsta resultaten i laget räknas.

Fredag 25 augusti

Grand Prix Special, individuell tävling

De 30 främsta ekipagen efter Grand Prix – individuella medaljer delas ut.

Sju domare följer ekipagen. Poängen från samtliga domare räknas samman och medelvärdet blir ekipagets slutresultat.

Domarna tittar på hästens framåtbjudning och lydnad, spänst, schvung och elasticitet i rörelserna samt ryttarens inverkan och sätter sedan poäng mellan 0 och 10.

Vissa moment har koefficient beroende på svårighetsgraden. Vid fel väg blir det poängavdrag.

Lördag 26 augusti

Grand Prix Kür (det fria programmet till musik), individuell tävling

De 15 främsta individuella ekipagen efter Grand Prix Special – individuella medaljer delas ut (maximalt tre ryttare från en och samma nation).

I kür komponerar ryttaren fritt sitt eget program och väljer musik. Domarna bedömmer hästens rytm, energi och elasticitet. Harmoni mellan ryttare och häst, koreografi, användande av banan och uppfinningsrikedom. Svårighetsgrad, kalkylerade risker. Musik och samstämmighet med musiken.

Hoppning

Onsdag 23 augusti

Tidshoppning, 150-hoppning, individuellt kval och lag

Varje rivning kostar 4 sekunders tidstillägg. Ekipagets tid räknas om till fel. Ekipaget med snabbast tid får noll fel och därefter får ekipagen fel i en stigande skala enligt en speciell beräkningsmodell. Resultatet från tidshoppningen ingår även i lagresultatet.

Torsdag 24 augusti

160-hoppning, en runda, individuellt kval och lag

Öppen för alla individuella ryttare som ridit tidshoppningen. Fel i denna runda läggs till felen som ekipagen har med sig efter första dagen, resultatet räknas både individuellt och för laget.

Fredag 25 augusti

160-hoppning, en runda, individuellt kval och lagfinal – lagmedaljer delas ut!

Öppen för de tio bäst placerade lagen och de 50 bäst placerade individuella ryttarna efter tävlingsdag 1 och 2. Ryttare som rider i ett lag, men är utanför de 50 bäst placerade får starta, deras resultat räknas enbart för laget.

Fel i denna runda läggs till felen som ryttarna har med sig sedan tidigare.

För lagresultatet räknas de tre bästa resultaten i varje runda. Vid en eventuell omhoppning om medaljerna rider alla ryttarna i laget.

Söndag 27 augusti

160-hoppning, två rundor (A+B), individuell final – medaljer delas ut!

I runda A startar de 25 bästa individuella ekipagen efter tävlingsdag 1, 2 och 3.

Fel i denna runda läggs till felen som ekipagen har med sig sedan tidigare.

Runda B öppen för de 12 bästa individuella ekipagen efter tävlingsdag 1, 2, 3 och 4 samt runda A.

Fel i denna runda läggs till felen som ekipagen har med sig sedan tidigare.

Om ekipage, efter alla rundor, ligger på lika antal fel på någon av de tre första platserna sker omhoppning om medaljerna. I omhoppningen räknas fel och tid för att avgöra medaljörerna.

Para-dressyr

Onsdag 23 augusti

Kür, öppen för de åtta bästa i respektive grad från första omgången, det individuella programmet. Individuella medaljer delas ut i respektive grad.

Ryttarna delas in i fem grader, beroende på hur mycket funktionsvariationen påverkar ridningen. Ryttaren rider program som är speciellt utformade för att passa de olika graderna.

Körning

Fredag 25 augusti

Dressyr

Spannen kör ett obligatoriskt program i skritt och trav där bland annat volt med enhandsfattning, halt och ryggning ingår. Domarna ger betyg i procent som omvandlas till straff.

Lördag 26 augusti

Maraton

I Göteborg kör fyrspannen först sträcka A som går genom centrala Göteborg upp till Slottsskogen, där sträcka B körs. Sträcka B avslutas med åtta hinder som det gäller för kusk och spann att ta sig igenom så snabbt och felfritt som möjligt. Varje sekund spannet tillbringar inne i hindret ger 0,25 straff.

Söndag 27 augusti

Precision

EM avslutas med konkörning på Heden. Rivningar och eventuella tidsfel i grundomgången läggs till resultatet efter dressyr och maraton. Kusk med lägst straff efter alla de tre momenten blir Europamästare.

Precisionsmomentet avgörs med omkörning om flera kuskar är felfria, men det resultatet räknas inte till totalresultat eller lagresultat.

Källa: Ridsportförbundet och Gothenburg2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.