Guide: Tre svenskar i världscupfinalen i hoppning/dressyr

Uppdaterad
Publicerad

Jens Fredricson och Angelica Augustsson Zanotelli i hoppning samt Patrik Kittel i dressyr. Det är de tre blågula ryttarna i världscupavslutningen i Leipzig, Tyskland, den första finalen sedan 2019. Här får du sändningstider för alla fyra tävlingsdagar.

Lotta Björe, SVT:s expert i hoppning, gläds åt att Sverige har två finalister i Tyskland. Douglas Lindelöw var även han kvalificerad i hoppning, men har tackat nej. Både Jens och Angelica kan nå topplaceringar i Leipzig, enligt Björe.

– Jens Fredricson är i storform och har gjort två bra tävlingar på slutet. Han verkar hungrig på mer. Jag tror på honom, säger Björe.              

Markan Cosmopolit och Karmel van de Watering är Jens hästar i Leipzig.

”Har kapacitet att lyckas”

Angelica Augustsson Zanotelli har med sig Kalinka van de Nachtegale.

– Det är en stor och speciell häst, som jag tycker att hon har matchat smart. Den har kapacitet att lyckas med Angelica, tror Lotta Björe, vars favoriter i VC-finalen är de här:

– Jag tror att Martin Fuchs och Marcus Ehning kan stå på pallen. Harry Charles är en outsider. Han är en ung, hungrig ryttare med jättepotential och med superhästar.

– Jag är mer osäker på andraligan, men den som har gått suveränt i amerikanska ligan är irländaren Conor Swail. De har dock ridit utomhus och att komma inomhus är skillnad. Det gå heller inte att räkna bort Mclain Ward, säger Björe.

Kittel ensam dressyrsvensk

Patrik Kittel är Sveriges finalist i dressyr och hans häst är den 14 år gamla danskägda Blue Hors Zepter.

Kittel slutade på femte plats i världscupens västeuropeiska liga och det kan bli någonting liknande, tror SVT:s dressyrexpert Gunilla Byström.

– Patrik är en skicklig ryttare och det är fin häst han har, möjligen har de inte fått tillräckligt med tid med varandra för att lyckas fullt ut än, men en topp fem-placering är rimligt att förvänta sig, enligt Byström.

Tyskorna är favoriter

Storfavorit är världsettan och OS-guldmedaljören Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland.

– Hon har varit överlägsen efter OS-vinsten och är den givna favoriten i Leipzig med sin häst Dalera. Men vi ska heller inte glömma den tidigare världsettan Isabelle Werth, Tyskland.

AnnaMaria Fredholm kommenterar världscupavslutningen tillsammans med Lotta Björe (hoppning) och Gunilla Byström (dressyr).

KLIPP: Patrik Kittel om nya hästen: ”Fantastisk”

Fakta

Så ser du VC-finalen i SVT

Torsdag 7 april

SVT1/Play 14.25-16.15 Hoppning final 1

SVT Play 18.20-20.30  Dressyr

Fredag 8 april

SVT1/Play 13.50-16.00 Hoppning final 2

Lördag 9 april

SVT Play 19.00-21.45 Dressyr GP Kür 

Söndag 10 april

SVT1/SVT Play 14.35-18.00 Hoppning final 3

SVT2/SVT Play 18.00-18.30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.