Foto: TT

Häst fick avlivas efter VM-skandal

Uppdaterad
Publicerad

Ryttar-VM i amerikanska Tryon inleddes med en avbruten och kaosartad distansritt. Nu rapporterar Internationella ridsportförbundet att en av de deltagande hästarna avlivats.

Den stökiga starten på mästerskapet ledde till att nyzeeländska ryttaren Jenny Champions häst ”Barack Obama” fick avlivas efter njurproblem, skriver Internationella ridsportsförbundet i ett pressmeddelande. Beslutet togs av ägaren, Mark Round, i samråd med veterinär.

Den 20 år gamla hästen togs till klinik efter att ha transporterats tillbaka från det andra varvet av den 120 kilometer långa ritten. Han behandlades för njurproblem och fördes sedan till djursjukhuset för ytterligare behandlingar.

Hästen har tävlat i distansritt på internationell nivå sedan 2009 och blev 20 år gammal.

Distansritten avbröts mitt under den första sträckan då några av ekipagen fått fel information vid starten. Efter nya veterinärkontroller och över 20 uteslutna hästar startade tävlingen om med start på andrasträckan, för att sedan ställas in på grund av vädret.

– Det är ett proaktivt beslut som tagits för att säkra hästvälfärden, sa landslagsveterinär Mia Svensson till Ridsport.se efter beskedet.

Till Tidningen Ridsport sa hon att det var katastrof i starten.

– Hästar leddes åt fel håll, alla passerade inte över startlinjen och sådana saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.