Henrik von Eckermann och Glamour Girl under Stockholm Horse Show. Foto: TT

Henrik von Eckermann drar sig ur tävling – häst har fått herpes

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann, rankad tvåa i världen, och Evelina Tovek skulle ha tävlat i nationshoppningen i La Baule i Frankrike i helgen.

Men nu har de båda strukits från tävlingen, sedan ryttarnas fyra hästar har satts i karantän på grund av påträffad smitta av EHV2, ett herpesvirus.

Smittan blev ett faktum när ekipagen ankommit till Frankrike. Då fick en av hästarna, från von Eckermanns och Evelina Toveks stall, feber.

”Med tanke på de regler som finns för att förhindra smitta så satte man då den hästen, och också de andra tre, i isolering. Man tog också ett snabbprov i näsan på hästen som hade feber och det provet kom idag tillbaka positivt för EHV 2”, säger landslagsveterinären Rasmus Westgren till svenska ridsportsförbundets hemsida.

Viruset ska vara en ovanlig variant av herpes, med låggradiga symptom. Enligt Westergren skiljer det sig från andra varianter som kan orsaka abort eller neurologiska symptom.

”Det är inte lika smittsamt som EHV 1 och EHV 4 och ger inte alls samma symptom. Jag är inte alls orolig för deras framtid men de tillåts inte starta här”, säger Rasmus Westgren.

Tre av hästarna är symptomfria och den häst som hade feber är nu feberfri. Men det blir ingen tävling ändå.

”Planen är att hästarna står kvar i karantänstallet tills vidare och sedan reser hem under helgen”.

För det svenska landslaget kommer Petronella Andersson, Angelie von Essen och Wilma Hellström att tävla i helgens hopptävlingar.

KLIPP: GP-seger för Henrik von Eckermann i Saint-Tropez

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.