Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Kittel ändrar upplägg – tar efter hoppningen: ”Är för att sno från andra”

Uppdaterad
Publicerad

Dressyr och hoppning är båda ridsportgrenar men väldigt mycket skiljer dem åt.

Efter år av svensk braksuccé i hoppning är det nu åt det hållet som dressyrens största stjärna sneglar.

– Jag inspireras mycket av Peder Fredricson. Ta det som är bra och gör det till eget, säger Patrik Kittel till SVT Sport.

Om ett par veckor, 6 augusti, inleder han världsmästerskapet i danska Herning. Ett mästerskap som SVT sänder. Han har tre EM-medaljer, ridit åtta världscupfinaler och har som bäst varit fyra och femma på VM i dressyr.

För att ta karriären ett steg vidare hämtar han nu avgörande delar i träningsupplägget från hoppning.

– Hoppningen rider lättare hemma och åker mer på tävling, och jag har gjort som dem, rider grundträning hemma och sen maxar upp på tävling, säger Patrik Kittel.

Och det har fallit väl ut. Hittills under 2022 har han haft en av karriärens allra bästa säsonger med nio internationella segrar och 12 placeringar bland topp fem.

– Man tror att hästar glömmer men det gör de inte, man kan det man kan, det har jag blivit tryggare i, ett väldigt bra år hittills.

”Dressyrhästarna borde också kunna det”

Ett annat område där han tagit efter hoppningen är att hitta rätt nivå på när anspänningen ska vara på och av.

– Brukar alltid skoja om att dressyrhästarna kommer ledda av två personer och med två grimskaft (specialrep som används för att leda hästar, reds anm). Så kommer hästskötarna till hoppningen med en cigg i munnen och själv med tre hästar på rad. Kan deras hästar gå så borde våra också kunna det, säger Kittel.

– Med deras hästar är det en jäkla speed men sedan är det lugnt, våra hästar ska också vara engagerade men de måste också kunna vara lugna däremellan.

Här har det handlat om mer sysselsättning utan att alltid jobba hårt.

– Det är så hoppningen gör, det har jag tagit över mycket.

Rankas topp fem inför VM

Nu är han på väg mot ett nytt mästerskap. VM-hästen Touchdown har visat strålande form och rankas runt topp fem av ekipagen som kommer till start på VM.

Hoppryttarna har ju pratat mycket om vikten av att våga vinna och sätta höga mål. Hur ser du på det?

– Det måste jag jobba lite på. Jag tror alltid man själv siktar på att vinna, men så fort man säger det högt så tror jag också man gör det till en sanning, så där tror att jag också ska börja ta efter hoppningen, säger Patrik Kittel till SVT Sport.

SVT:s sändningar från VM i ridsport inleds med dressyr på lördag kl 10.55 i SVT2/Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.