Fredrik Jönsson förstärker SVT under EM. Foto: Stina Stjernkvist, Andreas Hillergren, Jonas Ekströmer.

Klart: VM-medaljören blir SVT:s gästexpert under EM i hoppning

Uppdaterad
Publicerad

Hans egen satsning slogs i spillror när hästen Cold Play dog i våras, men nu blickar Fredrik Jönsson framåt med ett glädjefyllt uppdrag. VM-medaljören blir gästexpert när SVT sänder från EM i hoppning 1-5 september.

– Det ska bli kul med nya utmaningar. Det är klart att jag gärna hade varit med och tävlat, men nu ser jag fram emot att förklara vår sport inifrån, säger Jönsson.

EM i hoppning avgörs i tyska Riesenbeck, 1-5 september. SVT förstärker sin trupp med ett välkänt ansikte, som har ett VM-silver på meritlistan.

”Vill förklara sporten inifrån”

Stjärnryttaren Fredrik Jönsson är redo att göra entré som expert i tv-rutan under EM, och bidra med sin gedigna erfarenhet.

– Det ska bli spännande och kul med nya utmaningar. Det är klart att jag gärna hade varit med och tävlat, men nu ser jag fram emot att förklara vår sport inifrån ordentligt. Jag kan ju ha en del ”inside-information” och vill förmedla vår sport både till de inbitna fansen, men också till de som inte är det.

”Uttagningen är helt naturlig”

Förbundskapten Henrik Ankarcrona har tagit ut fem ryttare till EM, där Peder Fredricson är det enda namnet från OS-guldlaget. Övriga namn är Douglas Lindelöw, Rolf-Göran Bengtsson, Angelica Augustsson Zanotelli och Evelina Tovek. Att endast en av guldmedaljörerna från Tokyo finns med är helt logiskt, förklarar SVT:s nybakade expert.

– Det är helt naturligt och beror på hästarna. Peder har fler bra hästar helt enkelt. På grund av pandemin hamnade OS och EM för nära varandra, och därför är laguttagningen helt naturlig, säger Fredrik Jönsson.

Hur ser du på de svenska medaljchanserna?

– Sverige har ett jättebra lag och goda medaljchanser. Det svenska laget ska åka till EM med målsättningen att ta en medalj.

Nytt kapitel efter sorgen

Tillsammans med hästen Cold Play var Fredrik Jönsson med och tog ett lag-silver i VM 2018 och de blev bästa svenska ekipage individuellt. Planen var att duon skulle finnas med i OS i Tokyo, men den drömmen gick i kras när mästerskapshästen bröt benet i mars och man tvingades till avlivning.

– Känslorna går lite upp och ner och ibland kommer det ett hugg av sorg.

Jönsson har provridit ett stort antal hästar sedan i våras. Han letar fortfarande potentiella stjärnhästar, men har hittat en som håller måttet.

– Jag har valt Conrad, och framtiden får utvisa om det var rätt val. Vem vet, kanske tävlar vi på EM 2023, säger Fredrik Jönsson.

SVT kommer göra en stor satsning på ridsport framöver och sänder även EM i dressyr och fälttävlan.

Klipp: Efter OS-guldet – Fredricson blickar mot EM

Sändningstider EM i hoppning

OBS: tiderna är preliminära och kan komma att justeras

Onsdag 1 septemer

SVT1 10.50-15.00 Ridsport: EM hoppning

Torsdag 2 september

SVT1 12.50-17.00 Ridsport: EM hoppning

Fredag 3 september

SVT1 11.50-16.00 Ridsport: EM hoppning

Söndag 5 september

SVT2 13.55-15.00 Ridsport: EM hoppning

SVT2 15.55-17.00 Ridsport: EM hoppning

Programledare: Maria Wallberg

Kommentator: AnnaMaria Fredholm

Experter: Lotta Björe och Fredrik Jönsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.