Kuskarna laddar för EM på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Det är två veckor kvar till EM i fyrspannskörning i Göteborg. De tre svenska kuskarna Johan Dengg, Axel Olin och Fredrik Persson har precis avslutat det sista träningslägret inför mästerskapet på hemmaplan.

– Vi avslutade med en bra känsla, säger Fredrik Persson till SVT Sport.

De har finslipat detaljer i alla tre momenten; dressyr, marathon och precision. Målet har varit att få en så tävlingslik träning som möjligt.

– Vi har kört på det underlaget vi ska köra på i Göteborg för att få den rätta känslan och det känns som att vi är väl förberedda, säger Axel Olin till SVT Sport.

Sista dagens träning har varit i momentet marathon; körning på tid i terräng genom hinder. De mest spektakulära under de tre tävlingsdagarna i Göteborg.

– Jag har haft lite problem med att hitta de rätta inställningarna för att hitta flytet, men jag avslutade med en bra känsla, säger Fredrik Persson.

Rekryterade världstränare inför EM

I januari 2017 tillträdde världsmästaren och världscupvinnaren Mischael Freund som tränare för de svenska kuskarna. Sedan dess har det svenska laget hittat en ny stabilitet och tagit flera av momenten till en ny högre nivå.

– Han har hittat sätt att höja oss i alla tre momenten och tar ut det absolut mesta med den kapaciteten vi har , säger Johan Deng till SVT Sport.

Tränare Freund själv säger så här om träningen de tre senaste dagarna.

– Vi har haft tre mycket bra dagar, alla kuskar och hästar är redo för att tävla. Veterinären var här igår och allt såg mycket bra ut.

I kampen om medaljer slåss Sverige främst mot Holland, Tyskland och Belgien.

– Det klart att vi vill slåss om medaljer men det är precis som i många andra sporter små marginaler. Maraton är lite som slalom, en lite för yvig sväng så rinner sekunderna iväg, säger Johan Dengg till SVT Sport.

Mästerskapet sänds i SVT 21-27 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.