Linda Heed här på hästen Bee Wonderful Foto: TT Nyheter

Nations Cup: Tv-tider, svenska ryttare och fakta

Uppdaterad
Publicerad

Här är en guide till finalen i Nations Cup i Barcelona. SVT sänder från söndagens tävlingar.

Vad är Nations Cup?

Nations Cup är det internationella ridsportförbundets serie för nationstävlingar. Under året rids deltävlingar i sju olika ligor världen över; Europa, Nord- och Centralamerika, Sydamerika, Mellanöstern, Asien, Afrika och Eurasien. På deltävlingarna samlar nationerna poäng och hur många nationer som sedan går till final från respektive liga varierar beroende på ligans storlek. Sverige tillhör den europeiska ligan där sju lag går till final.

Inför årets final kom Sverige sent i startfältet efter att inte ha klarat att kvala under ordinarie kvalomgångar. När andra lag hoppade av gick frågan enligt turordningslista till Sverige som tackade ja till plats.

Var avgörs säsongsfinalen i Nations Cup?

För nionde året i rad avgörs säsongsfinalen för hoppningens Nations Cup på Real Club de Polo de Barcelona, samma arena som stod värd för ridsportgrenarna vid de olympiska spelen i Barcelona 1992.

Hur avgörs finalen i Nations Cup?

Varje nation består av fyra ryttare. Alla lag rider första omgången på torsdagen enligt en lottad startordning. De tre bästa resultaten i varje lag räknas och den med minst antal fel vinner. Om flera lag i första omgången har samma antal fel på åttonde plats avgör den sammanlagda tiden för de tre bästa ekipagen i laget. De åtta bästa lagen i första omgången går vidare till söndagens final, och resterande lag rider Challenge Cup på lördagen.

I lördagens Challenge Cup, där alltså lagen på nionde plats och sämre i första omgången tävlar, vinner laget med minst antal fel när de tre bästa resultaten i varje lag räknas samman. Har lagen på första plats samma antal fel rider lagen omhoppning på tid.

De åtta bästa lagen rider final på söndagen, enligt samma regler som lördagens Challenge Cup.

Finalen är också en möjlighet att kvala till OS i Paris 2024, det högsta placerade laget under helgen som inte redan har kvalat tar OS-biljetten. Sverige är sedan tidigare klart för OS 2024 eftersom man vann VM 2022. Den totala prissumman i söndagens final är 1 250 000 euro.

Hur sänder SVT?

Söndag 2 oktober:

14.50-17.00 SVT Play

15.00-17.00 SVT1/Play

Vilka ryttare tävlar för Sverige vid Finalen för Nations Cup i Barcelona 2022?

Linda Heed med Laurien van Orshof Irma Karlsson med Chaconnu Evelina Tovek med Winnitou de la Hamente Z Wilma Hellström med Cicci BJN Stephanie Holmén med Flip´s Little Sparrow

Vilka fyra som rider i laget meddelas i samband med tävlingen.

Vad tycker expert Lotta Björe?

– Det är väldigt kul och bra att det är svenskt med i finalen. Just att vi bygger för framtiden med det här laget, det är viktigt. VM-ekipagen kan inte rida allt för Sverige i all framtid och då måste vi ge erfarenhet till ekipage som kan göra jobbet framåt.

Bygget för framtiden har också med de fem finalryttarna kommit en bra bit på väg. Stephanie Holmén, Evelina Tovek och Linda Heed har varit mästerskapsreserver, Irma Karlsson har ridit världscupfinal och Wilma Hellström har ridit flera Nations Cup för Sverige i år med goda resultat.

– Det är ett lag som skulle kunna nå fina resultat. Men det kommer att bli en tuff utmaning. Ibland är det ju också bra att slå lite ur underläge, man har allt att vinna, säger Lotta Björe.

Från de övriga lagen kommer bland andra toppryttare som tidigare olympiska mästaren och trefaldiga världscupvinnaren Steve Guerdat, Schweiz, till start. VM- och OS-bronsmedaljören Maikel van der Vleuten och silvermedaljören på VM i Herning, Belgiens Jerôme Guery likaså.

– Jag tror på Belgien, Brasilien, Frankrike, Holland. Underdogs är nog Storbritannien. Lagen är inte helt 100 procent toppade. Det har varit så mycket stort nu; VM gick ganska sent och vi har haft en stor nationshoppning i Kanada exempelvis, som ju Sverige vann. Någon gång måste hästarna vila. Men det gör också att det blir en väldigt öppen final att se fram emot, säger expert Lotta Björe.

Hur har det gått tidigare?

2021: 1) Nederländerna 2) Irland 3) Belgien 4) Sverige

2020: Ingen tävling på grund av covid-19

2019: 1) Irland 2) Belgien 3) Sverige

2018: 1) Belgien 2) Frankrike 3) Irland 6) Sverige

2017: 1) Nederländerna 2) USA 3) Belgien 5) Sverige

2016: 1) Tyskland 2) Storbritannien 3) USA 15) Sverige

2015: 1) Belgien 2) Storbritannien 3) Nederländerna 7) Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.