Peder Fredricson. Foto: Bildbyrån

Ny titel för världsettan: Peder Fredricson totalsegrare i GCT

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredricson säkrade ikväll totaltiteln i Global Champions Tour.

Världsettan Fredricson är därmed andra svenska hoppryttaren i historien att vinna den prestigefyllda serien.

– Jag är väldigt glad. Jag kommer definitivt minnas 2021 det har varit ett fantastiskt år, säger Peder Fredricson i Discoverys sändning.

Peder Fredricson har haft en fantastiskt säsong med OS-guld, OS-silver och EM-brons. Han övertog nyligen tronen som etta på världsrankingen och ikväll nådde han ytterligare en milstolple – totalsegrare i Global Champions Tour 2021.

Endast en svensk ryttare har tidigare vunnit den prestigefyllda hoppserien; Rolf Göran Bengtsson 2016.

– Jag är väldigt glad. Det är en sak att vinna en tävling, men att vinna detta det visar att du är bra en hel säsong, säger Fredricson i sändningen.

Enda hindret var Ben Maher

Peder Fredricson har legat i toppstriden i den totala ställningen i Global Champions Tour under i stort sett hela säsongen, efter starka resultat under hela året, däribland två GP-segrar.

Världsettan Fredricson hade chans att säkra totalsegern redan förra helgen, men en rivning och en åttondeplats då gjorde att kampen om totalsegern fortfarande levde inför kvällens säsongsavslutning.

Den enda som kunde stoppa Fredricsons totalseger var OS-guldmedaljören Ben Maher. Men för att britten skulle säkra sin tredje GCT-titel var han tvingad att vinna kvällens Grand Prix, samtidigt som Fredricson måste vara utanför topp-tio.

Titeln säkrad redan innan ritt

Ben Maher och Explosion, hans guldhäst från OS i Tokyo, hade ingen lyckad kväll i slovakiska Samorin utan hade 12 fel i grundomgången i GP-klassen och Fredricson säkrade därmed den ärofyllda titeln redan innan han ridit.

Peder Fredricson och All In startade strax efter Maher och de rev två hinder, därmed försvann segerchanserna i kvällens Grand Prix men resultatet rubbar inte totalsegern – Fredricson vinner Global Champions Tour 2021. Världsettan slutade på en tiondeplats med sina åtta fel. GP-klassen vanns av Henrik von Eckermann och King Edward.

Dessutom säkrade Peder tidigare under kvällen totalsegern i lagtävlingen, Global Champions League. Fredricson och lagkamraterna i Valkensward United slutade trea i den sista deltävlingen men drygade ut poängmässigt i totalen och vann totalsegern för säsongen.

MER RIDSPORT: Jens Fredricson felfri i världscuppremiären (17 oktober 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.