Ludwig Svennerstål är positiv till de nya FEI-reglerna Foto: TT

Ludwig Svennerstål: ”Man ska inte behöva använda spöt”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella ridsportförbundet agerar efter upprepade incidenter där hästar skadatas. Nya striktare regler har föreslagits.

– Det är bra, säger stjärnan Ludwig Svennerstål.

Efter ett par incidenter inom fälttävlan den senaste tiden, där hästar skadats av sin ryttare, väljer nu det internationella ridsportförbundet, FEI, att agera. Ett nytt förslag har lagts fram av förbundet, bland annat ska ryttare kunna uteslutas om spöt används fler än två gånger eller vid blodvite.

Den svenske ryttarstjärnan Ludwig Svennerstål är positiv till de nya reglerna.

– Jag tycker det är bra, men tror inte att det kommer göra jättestor skillnad. Det kommer bli lite striktare och funktionärerna kommer att få lite större befogenheter och ha ögonen lite mer öppna – det blir lättare att utesluta, säger Ludwig Svennerstål till SVT Sport.

”Man ska inte behöva använda spöt”

Samtidigt är det regler som är lite svåra att förhålla sig till, menar han. Det är svårbedömt helt enkelt.

– Det är svårt. Alla har olika åsikter kring detta. Å ena sidan vill man inte att hästen ska skadas, å andra sidan kan det vara ett bra hjälpmedel och positivt om det används på rätt sätt.

– Men du ska inte behöva använda spöt. Då är du bara dåligt förberedd.

Större medvetenhet

Svennerstål tror inte att de senaste incidenterna innebär att ryttarna är våldsammare nu – snarare tvärtom.

– Jag tror snarare medvetenheten är större nu, men nuförtiden uppmärksammas incidenter mer på grund av sociala medier.

I grunden tycker han att det är ryttarnas eget ansvar, och på det sättet kan regeln få ryttarna mer medvetna.

– Det viktigaste är att ryttarna tar sig eget ansvar och görs medvetna. Jag menar, det kommer alltid att finnas folk som tänjer på gränserna.

Förutom att blod från sporrar, bett eller spö kommer att leda till uteslutning och fler än två rapp med spöt förbjuds – innebär förslaget att det blir förbjudet med upprepade rapp mellan hindren.

Förslaget om en regeländring kommer att tas upp i november. Om reglerna träder i kraft börjar de gälla den 1 januari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.