Sverige precis utanför pallen i dressyr

Publicerad

Trots ett personligt rekord av Patrik Kittel i den avslutande ritten missade Sverige medalj med minsta möjliga marginal i dressyren.
– Jag är otroligt glad och nöjd med insatsen, säger Sveriges förbundskapten Bo Jenå till SVT Sport.

Sverige låg på en fjärdeplats i dressyren när Patrik Kittel gick ut som sista svensk på hästen Well Done de la Roche CMF. Och det svenska ekipaget levererade en bra ritt. De slog sitt personliga rekord och fick 78,214 procent.

– Helt otroligt. Att ligga trea i det här startfältet hade jag inte kunnat drömma om. Jag avgudar den här hästen, säger Patrik Kittel till SVT Sport.

Men Kittels reslutat räckte ändå inte hela vägen till medalj, utan USA:s Laura Graves och Verdana gick ut som sista ekipage och förde USA upp till en andraplats.

Det svenska laget, med Tinne Vilhelmson Silfvén, Juliette Ramel, Therese Nilshagen och Patrik Kittel slutar däremed fyra. Placeringen innebär samtidigt att Sverige också kvalificerade sig för OS i Tokyo 2020.

Och Sveriges förbundskapten Bo Jenå är nöjd med insatsen.

– Jag är otroligt glad och nöjd med insatsen. Vi nådde vårt första mål som var att kvala in till OS, säger Sveriges han till SVT Sport.

Bo Jenå: ”Otroligt glad och nöjd”

Alla svenskar är vidare till den individuella specialen som avgörs i morgon, där Patrik Kittel ligger på en fjärdeplats inför morgondagen.

Vann lagtävlingen gjorde Tyskland, före USA och Storbritannien.

Se när Patrik Kittel slår personbästa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer