Peder Fredricson på hästen Hansson WL. Foto: TT

”Ändrade saker som också kunde gjort att jag förlorat”

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla OS-medaljer, EM-brons och rankad etta i världen.

Nyckeln bakom Peder Fredricsons framgångsrika 2021?

– Jag ändrade lite saker, men saker som gjort att jag också förlorat, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

Tillsammans med Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson tog Peder Fredricson i somras ett historiskt OS-guld i hoppning. För det belönades hopplandslaget med priset för årets lag, Bragdguldet och Jerringpriset.

– Att få avsluta med Jerringpriset var väldigt stort, sa Fredricson till SVT Sport efter galan.

Fredricson, som också tog individuellt OS-silver, EM-brons och avslutade 2021 som världsetta, var också nominerad till årets manliga idrottare där stavhopparen Armand Duplantis tog hem priset.

Höga mål

– Jag har många bra minnen från 2021. Höjdpunkten var OS-guldet och att inta positionen som nummer ett på världsrankingen, säger Fredricson.

49-åringen har svårt att sätta fingret på varför just 2021 blev så framgångsrikt.

– Kanske att jag satte målen högt och ändrade lite saker som kanske kunde gjort att jag hade förlorat också. Men nu gjorde det att jag lyckades bli bättre. Det är ju så, ska du bli bättre måste du våga testa nya saker och ibland blir det bättre och ibland sämre, säger han.

”Blir lite äldre så klart”

Att han vågade göra ändringar i sin träning och i sitt upplägg beror, enligt Fredricson, delvis på coronapandemin.

– Jag fick mer tid hemma och låg inte på tour hela tiden. Mitt i en prestationsfas är du mer försiktig med att göra ändringar men nu hade jag en utvecklingsfas och provade ny utrustning, träningsteknik och att rida hästarna utan skor. Just de här förändringarna verkar ha gjort att det gått bättre just i år.

Du är 49 år, vad är det som driver dig?

– Jag vill fortsätta att utveckla saker. Jag trivs bra med det jag gör. Jag blir lite äldre så klart och frågan har ställts hur länge jag ska hålla på. Men jag trivs bra och tycker det är jättekul, så länge jag gör det så kommer jag att fortsätta.

KLIPP: Jerringpriset gick till hopplandslaget (17 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.