Peder Fredricson hos Skavlan: ”Jag vill bli bäst i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Svenske hoppstjärnan Peder Fredricson har rönt flera framgångar i sin karriär. Men han har ett mål som han inte har uppnått.

– Nummer ett på världsrankningen skulle jag såklart vilja bli, säger han till Skavlan i kvällens program.

I kvällens avsnitt av SVT:s talkshow Skavlan gästar den dubble Jerringprismedaljören Peder Fredricson. I programmet pratar EM-guldmedaljören från 2017 och silvermedaljören från OS i Rio om hur han, trots sina framgångar, inte är nöjd.

– Nöjd är ett farligt läge att vara i. Är man topp tio är ett självklart mål att man vill bli bäst.

Alltså nummer ett i världen?

– Nummer ett på världsrankingen skulle jag såklart vilja bli någon gång. Jag har aldrig sagt det officiellt någon gång, men det har börjat växa fram det där. Är man topp tio hade det varit konstigt om man inte vill bli nummer ett.

Hästen skadade sig

I programmet avslöjar även Peder Fredricson om när hans EM-guldhäst från 2017, All In skadade sig allvarligt.

– Det har hänt en olycka med han en gång faktiskt. Vi var i Verbier och tävlade, uppe i alperna, och min hästkötare skulle longera han däruppe. Han blev rädd för någonting och vände så snabbt så hon inte kunde hålla  i honom. Han skenade i full galopp med linan runt benen ner för de slingriga asfaltsvägarna och halkade omkull. Det gick ganska illa, men det kunde gått värre.

Hästskötaren som hade ansvaret för honom?

Hon fick gå till psykolog efteråt. Det är en enorm press att ha en sån häst, för han är enormt komplicerad. Men ingen kan göra det bättre än hon.

SVT direktsänder från alla världscuptävlingar. Nästa sändning är från helgens tävling i Helsingfors, där Peder Fredricson och flera andra VM-ryttare tävlar. Tävlingen visas i SVT Play klockan 14.40 på söndag och senare i Sportstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.